Svjetske medalje za vina Iločkih podruma

Dva srebra i bronce na ocjenjivanju International Wine Challenge u Londonu!

Vina Iločkih podruma potvrđuju titulu najnagrađivanijeg hrvatskog vinskog  podruma, osvojivši nove svjetske medalje. Na jednom od najutjecajnijih svjetskih ocjenjivanja vina, International Wine Challenge u Londonu, vina Iločkih podruma osvojila su 2 srebrne i 2 brončane medalje te jednu preporuku.

Srebrne medalje osvojila su vina Graševina vrhunska 2011., te Traminac kvalitetni 2011. a brončane Traminac vrhunski 2011 te Traminac izborna berba 2010.  Preporuku je dobilo vino Traminac ledena berba 2008.

Ovim natjecanjem Iločki podrumi su pokazali da su prepoznali i uspješno implementirali svjetski trend lakših vina. Poseban odmak učinili su s Tramincem kvalitetnim, s kojim su danas opet pokorili svijet.

International Wine Challenge (IWC) je globalno prepoznat kao najbolje i najutjecajnije ocjenjivanje vina, prije svega zbog kvalitete i iskustva ocjenjivača koji na njemu sudjeluju.  U ocjenjivačkom žiriju sudjeluje više od 370 proizvođača vina, trgovaca vinima i vinskih novinara iz cijelog svijeta. Vina se ocjenjuju metodom 100 bodova, a samo vina ocjenjena ocjenom iznad 85 bodova idu u drugi krug ocjenjivanja i ulaze u konkurenciju za osvajanje medalja.

Brojne nagrade za vina Iločkih podruma na svjetskim natjecanjima potvrda su kvalitete i sve bolje prepoznatljivosti hrvatskih vina na svjetskoj vinskoj karti, posebno vina Traminac Iločkih podruma, koje se pije i na britanskom kraljevskom dvoru.  Srebrna medalja za Graševinu vrhunsku Iločkih podruma posebno je značajna nagrada, kao rezultat velikih ulaganja i truda uloženog posljednih godina upravo u unapređenje kvalitete graševine Iločkih podruma.

Posebnost vina Iločkih podruma je proizvodnji i punjenju na samom posjedu, koje je u Iloku počelo nekih dvjesto godina prije nego u francuskoj pokrajini Bordeaux. Kako bi zaštitili svoju reputaciju, u izvornim i za tu namjenu sagrađenim podrumima, buteljirala su se vina na chateau način. Iako je povijest vina u ovim krajevima već prije gotovo dvije tisuće godina napisala svoje, za vrhunska vina bijaše to povijesni trenutak koji su mnogi slijedili: u Burgundiji su ga nazvali domain a drugdje buteljiranje na samom posjedu. Punjenjem na posjedu uspjeli su očuvati kvalitetu svojih vina i zaštititi se od trgovaca koji su otkupljivali grožđe i proizvodili vina loše kvalitete i s manje skrupula. Tako je ostalo i do današnjih dana. Ako Iločki podrumi nisu na butelji, onda vino nije tamo proizvedeno.

P. R.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.