Talijanske vinarije u vinoteci Bornstein

Torre Rosazza vina iz srca talijanskog Friulija i prosecco Tenuta S. Anna iz regije Veneto predstavljeni su u zagrebačkoj vinoteci Bornstein. Prezentaciju i degustaciju vodio je Francesco Riccardi, europski voditelj prodaje za Le Tenute di Genagricola. Njegovo prijateljstvo i suradnja s Ivanom Srpekom, vlasnikom vinoteke Bornstein, počelo je prije sedam godina kada su zajedničkim snagama na hrvatsko tržište prvi puta doveli ovaj prosecco.

Tenuta S. Anna i Torre Rosazza dio su grupacije Le Tenute di Genagricola koja jeu vlasništvu Generali osiguranja. Le Tenute di Genagricola osnovane su  2004. godine, a u njezinu sastavu su još Borgo Magredo, Bricco dei Guazzi, Gregorina, Poggiobello, Solonio, Vineyards V8+. Danas njihova zajednička ukupna proizvodnja prelazi 4 milijuna boca godišnje koje se plasiraju velikom većinom na talijanskom tržištu, iako su prisutna u 30 država diljem svijeta.

Tenuta S. Anna

Tenuta S. Anna osnovana je početkom 1960-ih u regiji Veneto, u samom srcu DOC Lison Pramaggiore, gdje je tradicija vinarstva ostala duboko ukorijenjena još od vremena starih Rimljana. Bogato nasljeđe i moderna tehnologija kombinacija su koja danas kao rezultat daju sjajan prosecco. Na kvalitetu Tenuta S. Anna vina i prosecca bitno je utjecala orijentiranost i fokusiranost na svega nekoliko sorti grožđa za koje su smatrali da, zahvaljujući terroiru, mogu dati najbolje rezultate.

Tenuta S. Anna-ProseccoVinogradi im se protežu na 140 hektara iz kojih svake godine na tržište izlazi oko 1.900.000 boca pod budnim okom enologa Riccarda Cotarella. Glinasta i nepropusna zemlja, pečena i ispucana pod ljetnim suncem, oblikuje karakter ovih vina dajući im snagu i svježinu još od antičkih vremena. Moderne preše, klimatizirani inox tankovi, računalni sustav praćenja koji kontrolira sve faze procesa proizvodnje i ostala tehnološka dostignuća u službi su stalnog poboljšanja kvalitete kako bi se zadovoljila očekivanja najzahtjevnijih potrošača. Ipak, temeljni sastojak Tenuta S. vina nezamjenjivi su rad i strast ljudi koji ga stvaraju.

Torre Rosazza

Poput mnogih područja u kojima se proizvode velika vina, na Colli Orientali del Friuli duboko je utjecalo nasljeđe starih Rimljana koji su udarili temelje vinogradarstva i vinarstva na tom području. Od svojih prvih kontakata s vinogradarstvom ovo područje imalo je posebnu strast prema vinu koja se prenosila kroz stoljeća, posebice zahvaljujući redu benediktinca iz Rosazzo opatije.

Ivan Srpek, Francesco Riccardi i Doris SrpekPodručje Torre Rosazza dio je Colli Orientali Friuli DOCG mikro zone koja je u prošlosti bila poznatija po uzgoju maslina nego vinove loze. U prvim godinama prošlog stoljeća, lokalni poljoprivredni stručnjaci zaključili su kako je ovaj terroir idealan upravo za uzgoj vinove loze i u potpunosti joj se posvetili. Drugi ključan trenutak za vino u ovoj regiji dogodio se početkom 1970-ih dolaskom moderne tehnologije u podrum koja je bila u stanju izvući iz svake sorte maksimalnu kvalitetu. Torre Rosazza nastala je upravo u tom trenutku.

Danas se proteže na površini od 110 hektara, od čega je 90 zasađeno vinogradima s ukupnom godišnjom proizvodnjom od 290.000 boca. Njihova nadmorska visina kreće se od 100 do 250 metara, a smješteni su na obroncima lapora i pješčenjaka, izbrazdanim kanalima koji odvode vodu u podnožje u slučajevima obilne kiše. Ovakav veoma propustan teren sprječava apsorpciju vode unutar loze, dopuštajući joj da urodi voćem  optimalne koncentracije i mineralnosti. Sve to u konačnici oblikuje klima koja zahvaljujući Alpama na sjeveru tijekom svježih noći sprečava prodor hladnoga zraka, dok dnevnu toplinu osigurava blizina Mediterana. Dodamo li tome kontrolu prinosa po trsu, skidanje lišća radi bolje izloženosti suncu i vješte ruke enologa Luca Zuccarella, imamo recept za sjajna vina.

Vina i zalogaji iz Agave

Zagrebačku promociju vina Tenuta S. Anna i Torre Rosazza upotpunili su sljubljeni zalogaji iz restorana Agava. Restoran su u Tkalčićevoj ulici 2005. godine otvorili Belizar Miloš i Darko Lugarić (treće mjesto regionalnog prvenstva hrvatske u sommelierstvu) koji su odgovorni za mnoge mediteranske, ali i druge delicije. Rastao je zajedno sa svojim gostima, polako i koherentno, te postao jedan od restorana koje Trip Advisor već godinama uvrštava u Top 10 u Zagrebu.

Belizar MilošDegustacija se odvijala ovim slijedom:

Tenuta S. Anna Millesimato Prosecco D.O.C.
Focaccia sa sušenim rajčicama

Tenuta S. Anna Cartizze Prosecco Superiore D.O.C.G.
Mousse od kravlje skute sa crnim istarskim tartufom

Torre Rosazza Friulano 2013 D.O.C. Friuli Colli Orientali
Risotto od buče i jadranskih kozica sa krokantom od paškog sira

Torre Rosazza Pignolo 2009 D.O.C. Friuli Colli Orientali
Ribeye (suha fermentacija 40 dana) lisičarke, kupine, maline, redukcija od vina

Tenuta S. Anna Moscato Spumante aromatico Dolce
Panna Cotta sa kestenima i želatinom od muškata

Nataša Dević