Tartufi otkriveni u Bosni!

Remziju Bašić i Marinu Mustić, strastvene ljubiteljice prirode iz Zavidovića, gradića u središnjoj Bosni, iznenadio je nedavni pronalazak skupocjenih i rijetkih gljiva tartufa – piše sarajevski Dnevni avaz.

tartufi-bosnaUobičajeni odlazak na izletište Kamenica bio je radi branja sezonskih gljiva. No, Marini je pažnju privuklo iskopano mjesto u zemlji, a ubrzo i izdanci koje je vidjela. Po obliku, veličini i mirisu posumnjala je na tartufe. Dvije prijateljice ipak su bile skeptične, pa su se vratile kući, gdje su informacije i fotografije potražile na internetu.

– Pronašle smo identične fotografije onoga što smo vidjele, čak je i miris karakterističan za bijele tartufe bio prepoznatljiv, miris sira i bijelog luka. Odmah smo se vratile i pažljivo iz zemlje izvadile desetak komada, točnije kilogram ovih skupocjenih gljiva koje vrijede i do 3.000 maraka (oko 1.500 eura) – kaže Mustić.

Pretpostavljaju da su tartufe prije njih pronašle i iskopale divlje svinje.

– Nije nam cilj samo prodaja, jer nismo naišle na poseban interes za tartufe. Želimo ukazati na to da kao općina, odnosno država, imamo raznovrsna bogatstva. S druge strane, bila bi šteta da propadne jedan ovakav primjer delikatese izuzetne cijenjen u svijetu – dodala je Bašić.

Avaz

Foto: Avaz i Wikipedia

Pročitajte još: Opet pronađeni tartufi u Bosni

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.