Tjedan finske gastronomije u Esplanadi

Povodom proslave 150. obljetnice rođenja velikog finskog skladatelja Jeana Sibeliusa, a u sklopu programa ‘Fall for Sibelius’, Veleposlanstvo Finske u suradnji sa zagrebačkim hotelom Esplanade najavilo je ‘Tjedan finske gastronomije’ od 12. do 18. listopada u Le Bistrou te ekskluzivnu ‘Gala večer sa Sibeliusom’ u restoranu Zinfandel’s uz finske specijalitete i posebnu glazbenu poslasticu – nastup svjetski poznatog zbora Dominante.

Sibelius-EsplanadeVeleposlanstvo Finske u Zagrebu i hotel Esplanade pozivaju sve ljubitelje glazbe, kulture i finih delicija na poseban glazbeno-gurmanski užitak – ‘Gala večer sa Sibeliusom’ u čast 150. godišnjice rođenja velikog finskog skladatelja i gurmana Jeana Sibeliusa. Ekskluzivnom gala večerom koja će se održati u srijedu, 14. listopada u otmjenom restoranu Zinfandel’s, organizatori će gostima pružiti jedinstvenu priliku da uz glazbenu ostavštinu Jeana Sibeliusa uživaju u slasnim delicijama pitoreskne Finske, u izvedbi Ane Grgić i njezina kulinarskog tima.

Sibelius-Esplanade‘Gala večer sa Sibeliusom’ dio je programa Fall for Sibelius, koji se od 9. listopada do 8. prosinca održava u nekoliko gradova diljem Hrvatske u svrhu promocije izuzetnog skladateljskog doprinosa glazbi i kulturi, kroz nastupe mješovitih zborova i koncerte simfonijskih orkestara. Ovom će prilikom zbor Dominante, jedan od najistaknutijih mješovitih zborova u Finskoj, nastupiti po prvi puta u Hrvatskoj, slaveći pritom široki repertoar Sibeliusovih djela.

‘Veselimo se ovoj prekrasnoj suradnji s veleposlanstvom Finske, gala večeri i jedinstvenom glazbenom nastupu zbora Dominante, kojem će prostor otmjenog restorana Zinfandel’s savršeno poslužiti kao glazbena kulisa. Vjerujemo da će gosti istinski uživati u kombinaciji odabranog repertoara Sibeliusovih skladbi i pomno kreiranog jelovnika kojeg je, inspirirana knjigom ‘Dining with Sibelius’ i finskim tradicionalnim receptima, za ovu priliku osmislila je Chef de cuisine, Ana Grgić’, istaknuo je generalni direktor hotela Ivica Max Krizmanić.

Gala večera započet će u 19 sati finskim pićem dobrodošlice u Esplanade Baru uz glazbeni performans zbora Dominante nakon kojeg slijedi svečana večera uz nastavak glazbenih nastupa zborskih kvarteta i okteta među sljedovima jela. Na stolu će se tako naći file jelena punjen vrganjima u umaku od brusnica, tradicionalna finska juha od lososa, slasni brancin s kremom od šafrana, aromatični mouse od dimljenog lososa i crème brûlée od bobičastog voća.

Za sve one koji neće moći prisustvovati večeri, a imaju želju kušati finske specijalitete, osmišljen je i poseban menu koji će biti u ponudi Le Bistroa, od 12. do 18. listopada u ‘Tjednu finske gastronomije’.

‘Veliko mi je zadovoljstvo surađivati s hotelom Esplanade i omogućiti gostima jedinstvenu večeru i glazbeni doživljaj u stilu najistaknutijeg finskog skladatelja Jeana Sibeliusa’, izjavio je veleposlanik Finske u Hrvatskoj, Timo Rajakangas.

P. R.