Tuna od 35 kg na Food Film Festivalu

Drugi dan Food Film Festivala Zagreb je na zagrebačkom Zrinjevcu obilježila Zepter radionica poznatog splitskog chefa Zlatka Marinovića iz Noštroma i njegovo sina Davora. Okupljeni su mogli vidjeti kako se uživo čisti i priprema tuna od 35 kilograma.
Dan prije svježe ulovljena tuna dopremljena je direktno na festival kako bi je chef Marinović pripremio za posjetitelje. Tuna je bila izložena kao trofej, a spremljena je na dva načina – svježa uz kapare i sojine klice te kao odrezak uz kremu od avokada, zelje i palentu s tartufima. U više od dva sata dugoj radionici svih 35 kilograma tune je pripremljeno i podijeljeno posjetietljima.

Tuna-Film Food FestivalInače, subotnji je dan otvoren radionicom Sandre Gašparić, gastro blogerice s bloga ReciPeci i ambasadorice Coca-Cole. Sandra je uz nutricioniskinju Dianu Gluhak održala radionicu za majke tinejdžera  i pokazala kako mladima spremiti nutritivno bogat, ukusan, a jednostavan i brz obrok. Svi okupljeni mogli su saznati što je brz tanjur, odnosno kako podijeliti količinu namirnica na tanjuru, ali i kako napraviti Coke tiramisu.

Zadnja je radionica bila rezervirana za chefove Branka Ognjenovića i Daria Lide koji su kuhali za Electrolux i Majstor Kuhar Akademiju, oni su spremali confit od telećeg Pikovog mesa, pečenu buttermilk bundevu zapečenu s Vindijinim kozjim sirom i medom.

Šlag na torti bila je projekcija filma ‘Chef’ u kojem glavne uloge imaju Jon Favreau, Sofia Vergara, Robert Downey Jr., Scarlett Johansson, Dustin Hoffman i Oliver Platt, a koje je na livadi na dekicama gledalo oko tisuću posjetitelja. Ovaj film svi su mogli doživjeti i osjetilom okusa jer su kućice Pod zidom i The Hole In One Pub Zagreb pripremali hranu iz filma. Tako je Pod zidom nudio Mojo Pork Cubanos sendvič koji u ovom filmu zapravo ima glavnu ulogu i koji je bio prava senzacija večeri za kojom su posjetitelji poludjeli pa je vrlo brzo i rasprodan. The Hole In One Pub Zagreb pripremao je Pulled Pork, inspiriran jelom Mojo-Marineted Pork Shoulder iz filma. Generalni partner festivala Coca-Cola svakom je posjetitelju koji je naručio jedno od ova dva filmska jela poklonio gratis bočicu od 0,5 l.

Samo u subotu kroz festival prošlo oko 10.000 ljudi koji su uživali u glazbi, hrani, piću, dobroj atmosferi i zabavi te filmovima.

T. F. / Foto: Josip Belamarić