ULIČNI SPEKTAKL „MOBY DICK“ TEATRA DEI VENTI OTVORIO FESTIVAL SVJETSKOG KAZALIŠTA

12.9., ispred Hrvatskog narodnog kazališta, održan je kazališni spektakl „Moby Dick“, talijanskog kazališta dei Venti, uz potporu Talijanskog instituta za kulturu u Zagrebu, Hrvatskog narodnog kazališta, regije Emilia – Romagna i fondacije AFTER iz Modene.

Nakon dvogodišnje prisilne pauze, kazalište dei Venti nastavilo je svoje istraživanje urbanih sredina, koje zatim uličnim izvedbama povezuje s klasicima svjetske književnosti. Sinoć su priredili spektakl u kojem je sudjelovalo 20 glumaca, glazbenika, akrobata i tehničara, a koji su za vrijeme same predstave gradili brod veličine 12 metara.

Redatelj, Stefan Tè, opisao je predstavu:

„Dvadeset mornara, dvadeset ljudi, dvadeset duša udara velike drvene bačve, pohlepno tutnjeći, čekajući kitovu mast. Zrak vibrira. Ritam obilježava rad posade. Daska na dasku, konopi, užad i stupovi, mornari počinju graditi brod. Skeletni, nestvaran. To je naš Pequod. Tijekom predstave vode se bitke, dolazi do iznenadne oluje, pojavljuju se osebujni likovi, priče izlaze na površinu. Doživljavamo sjenu Ahaba i njegove opskurne želje za osvetom. Pedantnim radom kazališnih strojeva dogodit će se neočekivano. Brod postaje kit. Od čuvara do čudovišta. Konačno, dva neprijatelja se susreću licem u lice za konačni sukob: Ahab i bijeli kit. Čovjek protiv prirode, nepoznatog, izgubljenog Boga, strah koji vrišti iz ponora: Moby Dick.“

Teatro dei Venti talijanska je kazališna družina aktivna od 2005. u produkciji predstava i provedbi projekata. Gostovali su u Italiji i inozemstvu. Društveno su aktivni, promiču projekte za međunarodnu suradnju i za mentalno zdravlje u partnerstvu s Odjelom za mentalno zdravlje Modena Ausl.

Godine 2019. producirali su “Moby Dick”, osvojivši nagradu Ubu 2019. za scensku scenu, nagradu Critical Network Award 2019. za dizajn i organizaciju i Last Seen 2019., za predstavu godine za časopis Krapp’s Last Post. Kazalište je trenutno uključena u tri projekta sufinancirana od strane Creative Europe usmjerena na umjetničku produkciju i razvoj dobrih kazališnih praksi u društvenom području na europskoj razini.

Talijanski institut za kulturu u Zagrebu, službeno je predstavništvo talijanske države sa zadatkom promoviranja i širenja talijanskog jezika i kulture u Hrvatskoj te redovno organizira ili podupire kulturne događaje po cijeloj Hrvatskoj.

Abeceda komunikacija