UMAG: Istria Gourmet Festival

U sklopu 24. Vegeta Croatia Opena predstavit će se jedan od najcjenjenijih talijanskih restorana. Dvije Michelineove zvjezdice restorana Agli Amici garancija su iznimnog gurmanski doživljaj na Istria Gourmet Festivalu

Vegeta Croatia Open puno je više od teniskog turnira. To je pomno osmišljeni sportsko-turističko-zabavni događaj koji svake godine u srpnju, uz vrhunske tenisače, dovodi i vrhunske majstore kulinarstva i zabave. Tisuće gostiju, sportski, politički i poslovni uglednici tih dana uživaju u najboljim istarskim vinima i maslinovim uljima, slušajući svjetske i domaće glazbene zvijezde.

Istria Gourmet Festival već četvrtu godinu održava se u sklopu umaškog turnira, a vrlo važan dio programa je Istria Gourmet Restoran u sklopu kojeg će se ove godine predstaviti i vrhunski talijanski restoran Agli Amici iz Udina. Posebna večera talijanskog restorana održat će se u subotu 27. srpnja, na dan polufinalnih mečeva 24. Vegeta Croatia Opena.

Restoran Agli Amici djeluje još od davne 1887.godine, kada se razvio iz male obiteljske trgovine namirnicama i duhanom. Danas je šef kuhinje Emanuele Scarello, koji zajedno sa sestrom Michelom, voditeljicom restorana upravlja obiteljskim nasljedstvom. Osvajaju drugu Michelinovu zvjezdicu u 2012., kao svojevrsnu nagradu za sjajno rukovanje lokalnim i pomalo zaboravljenim namirnicama i vještu primjenu modernih tehnika, što i jesu obilježja njihove kreativne kuhinje.

Restoran Agli Amici je član međunarodnog Jeunes Restaurateurs d’Europe. JRE je udruga mladih ugostitelja koje karakterizira velika strast prema kuhanju, ističe se njihova kreativnost i inovativnost. U periodu od 2009. do 2012., Emanuele je bio talijanski predsjednik Jeunes Restaurateurs d’Europe.

U Udinama, gradu koji je smješten u sjeveroistočnom djelu Italije, lako su dostupne svježe namirnice iz mora, ali i s obližnjih brežuljaka, zbog čega imaju vrlo raznoliku i bogatu listu lokalnih specijaliteta. Specijaliteti restorana su tradicionalne tjestenine u raznim umacima i kombinacijama mora i biljaka, a kao omiljeni ističu se škampi, ježevi i alge. Agli Amici u svojoj vinskoj ponudi posebno mjesto imaju za tradicionalna vina i autohtone sorte zaboravljenih vinograda.

Istria Gourmet Festival otvara se u subotu, 19. srpnja i traje do kraja turnira, do nedjelje, 28. srpnja. Ove se godine sastoji od četiri elementa. Prvi je Istria gourmet restoran. Drugi je element već poznata Naša kužina, u kojoj birani lokalni ugostitelji slažu ponudu dnevnog ATP menua. Partneri u Našoj kužini su konobe Buščina i Nono te Food & Wine Primizia. Treći element Istria Gourmet Festivala je prodajno promotivni punkt Vinistre s 30 vrsta vina, a novost je ove godine četvrti element pod nazivom „Taste Istria’. Riječ je o reviji biranih istarskih delicija na kojoj će se prezentirati istarska vina, maslinova ulja, sirevi i pršuti. Dodatni sadržaj su vinske degustacije ‘Skrivene čari istarskih vina’, koje se organiziraju u suradnji s Vinistrom i Hrvatskim sommelier klubom.

P. R.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.