Urbani vrtovi urodili plodom

Prezentacijom projekta Urbani vrtovi u prostorima Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, prikazana su ukupna dostignuća projekta kojim su Zagreb i nekoliko drugih hrvatskih gradova dobili svoje društvene zelene oaze nedaleko od središta grada.

Predstavljeni su ukupni rezultati projekta od njegova početka do danas kao i planirana realizacija do kraja godine, uz razvojnu viziju u nadolazećem razdoblju.

Dosadašnje aktivnosti u sklopu projekta naišle su na nevjerojatan odaziv i zanimanje građana, što je dalo mnogo razloga za zadovoljstvo njegovim organizatorima – Gradu Zagrebu, dnevnom listu 24 sata i Radiju Kaj.

Budući planovi odnose se na formiranje i uređenje novih gradskih vrtova, ali i razvijanje postojećih. Tako će se u narednom razdoblju vrtovi urediti i za osobe s posebnim potrebama, a projekt će se povezati i sa zainteresiranim školama za izgradnju vlastitih povrtnjaka. Planirano je i formiranje grill punktova u zagrebačkim Gradskim vrtovima, organiziranje gastro radionica i raznih izložbi povrća. Također, u suradnji s poznatim umjetnicima, formirat će se interaktivne umjetničke instalacije i organizirati edukativne radionice Uradi sam.

Projekt Urbani vrtovi slijedi mnogobrojne primjere svjetskih gradova, a ustupanjem neiskorištenih gradskih parcela zainteresiranim građanima omogućuje se proizvodnja vlastite hrane u srcu grada, čime se zadovoljava stvarna potreba društva za zdravom hranom i antistresnom aktivnošću. Uz mogućnost organskog uzgoja vlastite hrane, Urbani vrtovi idealan su primjer održivog korištenja gradskim zemljištem te potiču na društveno odgovorno ponašanje povezujući sugrađane i cjelokupnu zajednicu.

Prvi gradski vrtovi pokrenuti su 2012. godine u Varaždinu, Ivanić Gradu i Virovitici, a u proljeće 2013. zagrebački gradonačelnik Milan Bandić donio je odluku o provedbi projekta Gradski vrtovi s ciljem uređenja i opremanja obradivog zemljišta Grada Zagreba radi davanja na korištenje bez naknade građanima za organsku proizvodnju hrane. Danas je u Zagrebu uređeno deset gradskih vrtova s gotovo 1500 parcela u gradskim kvartovima.

Ciljevi projekta Urbani vrtovi odnose se na poticanje korištenja javnim prostorom u svrhu uzgoja jestivih kultura te senzibilizacije i edukacije šire stručne javnosti o temi urbanih vrtova i uzgoja hrane u urbanom okruženju. Usto, projekt ima i važnu društvenu ulogu, budući da se građanima, uz koristan rad vrtlarenjem i proizvodnjom povrća za vlastite potrebe, pruža i mjesto za druženje i rekreiranje te provođenje vremena i opuštanje u prirodi.

Pragma