Urbanovo u Međimurju

U dvorcu Terbotz u Železnoj Gori održan je tradicionalni Vinski bal kao uvodni sadržaj samo nekoliko dana prije otvorenja festivala Urbanovo 2013. U pratnji Zrinske garde svečano je otvorena prva butelja Pušipela koju je otvorio međimurski dožupan Matija Posavec te se pridružio prvoj zdravici kojoj su uz prepun Terbotz sudjelovali i predsjednik udruge vinara Međimurja Zdravko Dvanajščak te obitelj Jakopić.

Urbanovo 2013 je međunarodna tradicionalna manifestacija koja sa održava od 2000. godine s ciljem promocije Međimurske vinske ceste kao turističkog proizvoda te Međimurja kao poželjne turističke destinacije.

Po svom sadržaju Urbanovo je podijeljeno u tri tematske cjeline koje se odvijaju u dane vikenda tijekom tri tjedna u mjesecu svibnju.

Sve je započelo 11. svibnja tradicionalnim Vinskim balom na kojem su se u reprezentativnom okruženju prezentirali rezultati te simbolično otvorena prva boca Pušipela prošlogodišnje berbe.

Središnji dio manifestacije je trodnevni 5. Festival Pušipela, Bajkovitih okusa i sajam vinarske i vinogradarske opreme koji predstavlja jednu od najvećih gospodarsko-turističkih manifestacija u Međimurju. Održat će se od 17. do 19. svibnja u dvorani OŠ Štrigova.

Treći vikend održavanja manifestacije rezerviran je za Dane otvorenih podruma, koji se održavaju 24. i 25. svibnja, kada posjetitelji imaju prilike obići uređene vinske kušaonice najboljih međimurskih vinara u kojima se promovira kultura pijenja vina uz ponudu tradicionalnih međimurskih kulinarskih specijaliteta. U nedjelju, 26. svibnja u samom Svetom Urbanu će se održati tradicionalno proštenje uz nezaobilazne i uvijek atraktivne Vinske igre.

P. R.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.