Uspješno gostovanje poznatog francuskog chefa Lionela Levyja u Esplanadi

Ovih dana Zagreb je posjetio Lionel Levy jedan od najcjenjenijih francuskih chefova, nositelj Michelinove zvjezdice i chef kuhinje luksuznog hotela InterContinental u Marseilleu. Prilikom posjete Zagrebu, u suradnji s domaćicom Anom Grgić, chef Levy svojim je kulinarskim kreacijama i šarmantnim pristupom oduševio uzvanike tradicionalne šampanjske gala večere u Esplanadi, družio se s predstavnicima medija na kulinarskom press eventu te je za mlade kuhare Ugostiteljsko-turističkog učilišta u Novom Zagrebu održao edukativnu radionicu.

Chef Lionel Levy stigao je Zagreb uz podršku partnera – Francuskog instituta u Hrvatskoj, festivala Okusi Mediteran!, AGS Movers, Miva Galerije vina i domaćina hotela Esplanade.

chef-lionel-levy-i-chef-ana-grgic-3-web

S Anom Grgić, prvom damom Esplanadine kuhinje i njenim timom kuhara ovaj šarmantni Francuz pripremao je tradicionalnu šampanjsku gala večeru u restoranu Zinfandel’s. Raskošnim jelovnikom od pet sljedova pomno odabranih francuskih delicija, od kojih se posebno isticao njegov prepoznatljivi milkshake bouille-abaisse, oduševio je Zagrepčane i uzvanike hotela. Chef je za menu odabrao primamljive mediteranske okuse koje je pripremio u svojem jedinstvenom stilu, poput gravlaxa od brancina sa zvjezdastim anisom uz salatu od komorača i limuna, zanimljive zaleđene juhe od češnjaka, zatim goveđih obraza u začinu Raz el Hanout s humusom i krostinima od moždine te primamljivog francuskog tarta od limuna uz osvježavajući sorbet od limete i bosiljka. Sljedovi jela pomno su popraćeni selekcijom vrhunskih francuskih šampanjaca Veuve Clicquot i Moët & Chandon, dok su uz glavno jelo uzvanici imali priliku kušati jedinstveno francusko vino Malbec iz vinarije princa Henrika od Danske, koji je prije dvije godine s kraljicom Margaretom II. prilikom službenog posjeta Hrvatskoj boravio u Esplanadi.

Levyjev dolazak bio je poseban doživljaj za buduće mlade kuhare Ugostiteljsko-turističkog učilišta u Novom Zagrebu koji su na kulinarskoj radionici pomno su pratili svaki pokret i umijeće pripreme jela slavnog chefa. Namjera je bila da ih svojim entuzijazmom i ljubavlju prema kuhinji potakne na učenje, kreativno razmišljanje i razvijanje svog jedinstvenog kuharskog stila, kako bi se iz njih kroz koju godinu razvile neke nove hrvatske kulinarske zvijezde.

Rezultat je ovo iznimne suradnje između Hrvatske i Francuske ostvarene kroz festival Rendez-vous i brojne druge kulturne i gastronomske događaje koji su se održavali u Hrvatskoj i koji otvaraju vrata novim projektima između ovih dviju zemalja.

PR: Sanda Sokol, Esplanade Zagreb Hotel

foto: Željko Grgic / Cropix