Uspješno završeni Dani istarske šparuge

Dani istarske šparuge, koji su u sjeverozapadnoj Istri trajali od 24. ožujka do 15. svibnja uspješno su završeni. Omiljena proljetna namirnica našla se na posebnim menijima čak 32 konobe i restorana s područja Umaga, Novigrada, Buja i Brtonigle. Najveći dosad uključeni broj sudionika, jedan je od pokazatelja uspješnosti akcije koja je u svom sedmom izdanju zasigurno postala tradicionalna manifestacija SZ Istre, prihvaćena kako od strane domaćih, tako i inozemnih gostiju.

Tulio Fernetich, vlasnik hotela San Rocco te restorana Food and Wine Primizie, objekta u kojem je službeno i otvorena manifestacija, o Danima istarske šparuge rekao je: ‘Činjenica je da se klaster SZ Istre sve više percipira kao odredište za štovatelje vrhunske hrane i vina, a Dani istarske šparuge jedan su od ključnih razloga za to. Argumenti su svakako na našoj strani, kako se možemo podičiti vrhunskim tartufima, šparogama, pa sve do školjaka i najbolje ribe iz našeg podmorja. Naša ključna prednost je blizina Italije, Slovenije i Austrije, zbog toga svakako podržavam ideju klastera da ovom i sličnim manifestacijama domaćim i stranim gostima promoviramo one namirnice koje smatramo najboljima.’

U svim uključenim objektima posjetitelji su imali priliku uživati u delicijama spravljenim na bazi istarske šparoge po promotivnim cijenama. Na jelovnicima konoba i restorana SZ Istre, uz klasične menije na bazi šparoga, nalazili su se i dva pristupačna menija po cijeni od 70 i 100 kuna. Na ovaj način svi zainteresirani mogli su kušati raznolike delicije na bazi šparoga po pristupačnim cijenama.

Predstavnik organizatora, direktor Turističke zajednice Buja, Valter Bassanese, po završetku Dana istarske šparuge izjavio je: ‘Vrlo smo zadovoljni ovogodišnjom manifestacijom. Iako nam vremenske prilike na samom početku Dana istarske šparuge nisu išle u prilog, travanj i svibanj donijeli su nam iznimno velik broj gostiju, kako domaćih, tako i stranih. Prema reakcijama ugostitelja, mogli bismo reći kako su ovo najuspješniji Dani istarske šparuge dosad. Manifestaciju ćemo nastaviti održavati i razvijati u budućnosti, a sve ljubitelje morskih specijaliteta pozivam na sljedeća velika gastronomska događanja – Dane švoja i Dane jadranskih lignji, koje organiziramo u listopadu, studenom i prosincu.’

Dani istarske šparuge održavali su se po sedmi puta na području sjeverozapadne Istre. Kao jedna od četiri ključne gastronomske manifestacije u regiji, uz Dane školjaka, švoja i liganja, Dani istarske šparuge u organizaciji su turističkih zajednica Umaga, Novigrada, Buja i Brtonigle. Koncept događanja sastoji se u korištenju omiljene proljetne namirnice – divlje šparuge u vrijeme kada ona samoniklo raste, kroz ponudu lokalnih restoratera.

PR objava: Premisa

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.