Uživo pratite kulinarske olimpijske igre

Bocuse d’Or slavi 30. obljetnicu

Najprestižnije kulinarsko natjecanje Bocuse d’Or počinje u utorak 24. siječnja u Lyonu. Svi ljubitelji kuhanja će od 9 sati ujutro putem livestreama moći pratiti dvodnevnu borbu 24 kuhara za titulu najboljeg na svijetu u kojoj će važan sastojak biti namirnice koje osigurava METRO.

Po prvi put u 30 godina povijesti natjecanja, umjesto ribljeg jela, natjecatelji će morati pripremiti u potpunosti vegansko jelo posluženo na tanjuru koristeći isključivo voće, povrće, žitarice, sjemenke ili mahunarke s veganske tržnice METRO-a na kojoj će moći birati među 146 namirnica. Kuharima je dopušteno korištenje dvaju namirnica koje predstavljaju njihovu zemlju, što je iznimno važno jer će geografska specifičnost i originalnost činiti 20% finalne ocjene jela.

U pripremi jela posluženog na pladnju, koristeći ultra svježe meso i plodove mora, koje i ove godine osigurava METRO, nacionalne ekipe morat će pripremiti Bresse piletinu iz slobodnog uzgoja i školjke.

Bocuse d’Or osnovan je 1987. godine s ciljem isticanja kulinarske izvrsnosti i talenta, a ove godine kulinarsko natjecanje čije se finale održava svake dvije godine, slavi 30. obljetnicu. Za sudjelovanje u natjecanju i mogućnost osvajanja titule najboljeg kuhara na svijetu, kuhari se kvalificiraju na jednom od natjecanja kontinenata (Bocuse d’Or Europe, Bocuse d’Or Asia Pacific and Bocuse d’Or Latin America), individualnim kvalifikacijama ili putem “divlje karte”.

Svaka nacionalna ekipa sastoji se od dva kuhara, od kojih je jedan glavni te asistenta kuhara koji mora biti mlađi od 22 godine u vrijeme natjecanja. Ekipe imaju 5 sati i 35 minuta za pripremu i prezentaciju jela, uz stroga pravila o tome koje namirnice smiju biti unaprijed pripremljene ili narezane.

Detaljnije informacije o natjecanju te informacije o natjecateljima možete pronaći na www.bocusedor.com

PR: Madison