Veuve Clicquot: Najbolji ženski chef u svijetu

Helena Rizzo iz restorana Mani u Sao Paulu, imenovana je ‘Najboljim ženskim chefom u svijetu 2014.’ i to po izboru šampanjske kuće Veuve Clicquot. Nagrada će joj biti uručena na dodjeli ’50 najboljih svjetskih restorana’, koju sponzorira S. Pellegrino i Acqua Panna, u Londonu 28. travnja.

Dobitnica prošlogodišnje nagrade Veuve Clicquota, ‘Najbolja kuharica Latinske Amerike’ u rujnu 2013., tada osamnaestogodišnja Brazilka Rizzo, preselila je u Sao Paulo kako bi ostvarila karijeru kao model. Da bi preživjela, počela je raditi u kuhinjama i nedugo zatim okrenula leđa modelingu te se posvetila ljubavi prema gastronomiji.

Nakon što je radila s nekima od najutjecajnijih imena brazilske kuhinje, uključujući Emmanuela Bassoleila, Luciana Boseggia i Neka Barettoa, Rizzo je provela dvije godine vodeći kuhinju Na Mata Cafea.

Restoran Mani je svoja vrata otvorio 2006. u predgrađu Sao Paula, a Rizzo je zajedno s mužem bila u kuhinji. Njihova jela, s poštivanjem brazilske kuhinje i sastojaka, odlikuju se modernim tehnikama s dodatkom španjolskog utjecaja. Njihova kuhinja nudi jedinstven gastronomski doživljaj. Jelo s potpisom Helene Rizzo je svakako njena interpretacija brazilskog jela Maniocas, pečenog i serviranog s tucupi pjenom, kokosovim mlijekom i uljem bijelih tartufa.

U 2014. Rizzo će također izdati svoju prvu knjigu te otvoriti drugi restoran. Kroz ovo priznanje, ’50 najboljih svjetskih restorana’, u suradnji s Veuve Clicquotom, do izražaja dolaze izvanredni ženski chefovi. Nagrada Veuve Clicquota ‘Najbolji svjetski ženski chef’ slavi rad žena čije kuhanje uzbuđuje najoštrije svjetske kritičare i najpoštovanije chefove.

Šampanjska kuća Veuve Clicquot dugo je poznata po ohrabrivanju inovativnih i smionih žena. Počelo je s Madame Clicquot, koja je preuzela posao 1805., stvorivši uspješan globalni brend današnjice.

P. R.