Vina Belje: Nova berba graševine

Vina Belje predstavila su u Akademiji vina u Zagrebu svoje nove adute za osvajanje hrvatskog i regionalnog vinskog tržišta – graševine berbe 2014. i selekciju odabranih vina koja će na tržište izaći ovog ljeta.

U posebnoj degustaciji graševina, enolozi Belja Marijan Knežević i Marijana Nedoklan, predstavili su tri tipa graševine iz berbe 2014. – Select, Premium i Goldberg te arhivsku graševinu berbe iz 2006. kao posebnost i izazov kušanja. Berba 2006. pokazala je potencijal odležavanja graševine, a graševine iz 2014. oduševile su svježinom i bogatstvom okusa. Uz graševine na degustaciji je predstavljen  i prvi rose Vina Belje koji je ocijenjen kao idealno vino za nadolazeća uživanja u ljetu zbog izbalansiranih voćnih okusa svojstvenih cabernet sauvignona koji je baza ovom vinu.

Iz Goldberg zlatne selekcije vina koja dolaze iz Belja za ovu priliku, enolozi su odabrali chardonnay, merlot i frankovku, izvrsna vina koja na najbolji način predstavljaju hrvatsko Podunavlje, regiju u kojoj ova vina nastaju. Posebnost i iznimnost predstavljenih Vina Belje potvrđuju i brojne svjetske i domaće nagrade za kvalitetu osvojene u zadnjih nekoliko mjeseci.

‘Priznanja koja smo osvojili u inozemstvu sigurno će nam pomoći u poboljšanju izvoznih rezultata, koji su svake godine sve bolji, pa smo tako nedavno iskoračili na japansko i južnokorejsko tržište. Na domaćem tržištu Vina Belje su već potvrđeni brend, među vodećim kontinentalnim vinarima. Nova graševina svojom će kvalitetom sigurno ojačati našu poziciju, dok s roseom namjeravamo steći i nove kupce koji vole svježa i lagana ljetna vina’, istaknula je Ljiljana Vajda Mlinaček, izvršna direktorica sektora marketinga i turizma iz Belja.

Predstavljajući nova vina, glavni enolog Vina Belje, Marijan Knežević, objasnio je da su ona plod stalnog rasta kvalitete, ali i dokaz snažne veze vinara i vinogradara koji zajednički stvaraju snažna, puna i nezaboravna vina. Posebna prednost graševine Vina Belje je njezina univerzalnost, s obzirom da se odlično sljubljuje ne samo s kontinenalnim specijalitetima, nego s i morskom ribom i rakovima.

B. L.