Vincelovo u Kutjevu

Uz prvo rezanje trsa i zalijevanje vinom, blagoslov vinograda, ali i neizostavan zabavan i gastronomski program, Kutjevo d.d. je i ove godine obilježilo početak vinogradarske godine i tradicionalno Vincelovo, u povodu blagdana Sv. Vinka.

Više od 600 gostiju i njihovi domaćini komentirali su nepovoljne vremenske prilike, koje su pratile vinogradare proteklih godina i poželjeli da im ovogodišnji blagoslov vinograda donese i bolju vinogradarsku godinu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAUz dobre želje, dakako nisu izostale i fine delicije te sljubljivanje poznatih specijaliteta s čuvenim i nagrađivanim kutjevačkim vinima. Gosti su uživali uz tradicionalni vincelovski ražanj, roštilj Sv. Vinka, kobasice, ili šarana na rašljama, a uz koje se degustiralo i nagrađivana vina u 2014. godini. Među njima se svakako izdvaja Graševina Turković, jedino vino koje je lani osvojilo zlatnu medalju na Consours Mondialu u Bruxellesu, kao i Regionalni trofej Decantera u Londonu, a proglašeno je i šampionom na Festivalu graševine 2014. Zbog vrhunske graševine Kutjevo već nekoliko godina osvaja Best Buy Award, ne samo za najboljeg proizvođača vina u Hrvatskoj, nego i za najboljeg proizvođača sorte graševina, koji, prema mišljenju potrošača, pruža najbolji omjer cijene i kvalitete.

No, nije samo graševina lani slavila. Kako su se gosti Vincelova mogli uvjeriti, a i vlastitim nepcem testirati, u Kutjevu je široka paleta ledenih berbi, koje također svake godine osvajaju prestižne nagrade. Tako je prošle godine Traminac ledeno vino iz 2012. osvojilo regionalni trofej na Decanteru, srebrnu medalju na Concours Mondialu, a odmah za njim slijedile su ledene Graševine iz 2011. i 2008. s osvojenim nagradama na Decanteru i Festivalu graševine 2014.

Uz fina jela i dobru kapljicu, gostima su vrijedni domaćini pokazali i vinariju Kutjeva, koja ima najveći arhiv na ovim prostorima te čije najstarije vino datira još iz 1947. godine, ali i podrume u kojima su nastale brojne vinske legende. Pa i sama vinogradarska proslava Vincelova seže u daleku prošlost. Zapisi kažu kako kršćanski mučenik Sv. Vinko, zapravo, nije imao ništa s vinogradima i vinom, ali kako se on slavi 22. siječnja, kada počinju i radovi u vinogradima, vinogradari su ga prozvali svojim zaštitnikom.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA‘Na mnoge stvari danas možemo utjecati, ali na klimu i prirodu ne, oni su iznad čovjeka. Stoga nikad ne znamo kakva će biti vinogradarska godina. Zato su se vinogradari odlaskom u vinograde spontano molili Sv. Vinku da im vinogradi dobro rode i budu zaštićeni od tuče, da se ne osuše i da imaju dobro vrijeme i dovoljno sunca. S godinama se to pretvorilo u ritualnu proslavu, kakvu imamo i danas’, prepričao je prisutnima Maxim Moralić, predsjednik Nadzornog odbora Kutjevo d.d. Dodao je da su nekad imali male vinograde i malo tržište, pa su na posvetu vinograda išli jedni drugima, a zbog hladnoće u siječnju ložili su vatre u svojim vinogradima.

I porijeklo degustacije seže u ta vremena, kada su vinogradari nosili suhomesnate proizvode, kao što su kulini, švargle, odnosno tlačenice, kobasice, slaninu te pripremali roštilje na štapovima i vatri. Uz to se pilo mlado vino i pjevalo do dugo u noć. Očuvanju te tradicije svakako doprinosi i današnja fešta, koja je svemu tome dodala samo i veći broj kupaca, veća tržišta i svjetska priznanja za kutjevačka vina.

A tradicionalne hrane i mladih vina ne nedostaje ni danas, baš kao ni pjesme i zabave do dugo u noć. Za to su ove godine bili zaduženi tamburaški sastavi Posegana i Dyaco te zvijezda večeri Mate Bulić sa svojim bendom, pa su gosti i ovogodišnje Vincelovo napustili s lijepim uspomenama do iduće godine.