Vinistra: 5. En primeur kušanje malvazija

U ponedjeljak, 15. veljače, u zagrebačkom hotelu Esplanade, održat će se 5. En primeur kušanje vina na kojem će se, u organizaciji udruge Vinistra i Udruženja vinarstva, predstaviti pedesetak proizvođača vina malvazije istarske.

U centru događanja biti će berba 2015., a predstaviti će je Sandi Paris iz Hrvatskog sommelier kluba. Kušanje će okupiti  vinare iz raznih krajeva Istre te ovo predstavljanje mlade berbe postaje doista jedinstvena prilika da se kuša velik broj uzoraka ovog autohtonog istarskog vina, ali i ostalih svježih vina istarskih proizvođača. Mlade malvazije će na En Primeuru pratiti vrsni istarski sirevi mljekare Latus iz Žminja.

Udruga Vinistra je 2012. godine, u zagrebačkoj Esplanadi, organizirala događaj koji prije toga u nas još nitko nije – kušanje mladih malvazija, još iz bačava, koje su se na tržištu mogle očekivati tek nekoliko mjeseci kasnije. Kušanje rezervirano ponajprije za novinare, sommeliere, ugostitelje, vinske trgovce i druge profesionalce, a u kasnijim popodnevnim satima i za širu javnost, pokazalo se kao pun pogodak te se nastavilo tijekom godina s gostovanjima vinara iz Slavonije i Dalmacije.

‘Ove godine Vinistrin En Primeur slavi mali jubilej, te tim povodom pozivamo sve zaljubljenike u Istru i istarska vina da nas posjete u hotelu Esplanade u Zagrebu i da s nama proslave i uljepšaju ovaj zimski ponedjeljak’, rekao je Nikola Benvenuti, predsjednik Vinistre.

En primeur degustacijama, tj. predstavljanjem mladih vina, želi se profesionalcima u enogastronomiji prikazati potencijal berbe te im olakšati odluku o kupovini ili rezervaciji mladih vina. Kušanje će, već standardno, biti podijeljeno u dva vremenska okvira: od 13 do 16 sati bit će otvoreno za profesionalce (ugostitelje, sommeliere, vlasnike vinoteka…), dok je degustacija za širu javnost predviđena od 16 do 19 sati.

I. S.