Vinistra intenzivno promovira istarska vina na austrijskom i njemačkom tržištu

Luka Rossi, Sanja Brnobić, Josip Barišić, Peter Schleimer

U organizaciji udruge Vinistre istarski vinari krajem listopada posjetit će poznate austrijske vinarije, a najpoznatiji austrijski i njemački novinari nedavno su boravili na istarskom poluotoku

U organizaciji Vinistre – udruge vinogradara i vinara Istre i uz podršku Istarske županije, istarski vinari od 26. do 28. listopada borave u Austriji i posjećuju vinarije u južnoj, jugoistočnoj i zapadnoj Štajerskoj te u okolici Graza.

„Ovo je sjajna prigoda za razmjenu iskustava, ali i promociju naših autohtonih sorti malvazije i terana na austrijskom tržištu. S ovakvih putovanja uvijek se vratite s novim idejama, privučete nove goste, zaintrigirate ih za autohtone sorte, steknete nove prijatelje“, istaknuo je Luka Rossi, predsjednik udruge Vinistra, koja intenzivno promovira istarska vina na austrijskom, ali i njemačkom tržištu.

Tako je udruga Vinistra ove godine bila domaćin istaknutim vinskim stručnjacima, novinarima i urednicima s njemačkog govornog područja. Među njima su i poznati austrijski vinski novinar Peter Schleimer, koji će za etablirani vinski časopis Vinaria napisati reportažu o novim berbama malvazije i terana te Nijemac Harald Scholl, glavni urednik Vinuma, jednog od najpoznatijih časopisa za vino i hrana.

Malvazija je vino za metropole poput Beča i Berlina

„Moj posljednji posjet Hrvatskoj – točnije Istri – bio je prije 25 godina. Tako sam otkrio ovaj poluotok, posebno istarska vina kao nešto posve novo. Na moje iznenađenje, pronašao sam vrlo zanimljive sorte – malvaziju i teran, koje u Istri daju vrhunske rezultate. Autohtone sorte grožđa poput ovih, savršeno su prilagođene lokaciji, u čaši odražavaju najbolje od svog kraja, tradicije i vinara. Tijekom nedavnog posjeta Istri imao sam prilike obići nekoliko vinarija koje su se predstavile nevjerojatnim vinima. Posebno me oduševio zapanjujuće širok spektar malvazija od odličnih svježih pa do odležanih kompleksnih s velikim potencijalom dozrijevanja, a posebno bih istaknuo i malvazije pune strukture i kompleksnosti uglavnom s moćnom taninskom podlogom. Ova vina na najbolji način predstavljaju i Istru i to na vrlo visokoj suvremenoj razini vinarstva i konzumiranja vina. Mogao bih se okladiti da će mnoga od tih vina uspjeti i u europskim metropolama poput Beča ili Berlina. Samo čekaju da ih se otkrije“, poručio je Scholl.

Teran je vino izvrsne strukture i energije

I njegov kolega Schleimer oduševljen je Istrom. Osim što je lijepa, kaže ovaj austrijski novinar, ova regija prepuna je raznolikih krajolika od obale do šumovitih brežuljaka i dolina, a također nudi i vrlo ukusnu hranu i vrhunska vina među kojima dominiraju dvije autohtone sorte različitih profila i individualnosti.

„S cvjetnim i voćnim aromama malvazija daje vina od srednjeg do snažnih i izraženih tijela, a ovisno o vrsti tla i mikroklimi i različitih ekspresija. Tamno crveni teran pun je voćnih i začinskih aroma, tanina i kiselina koji daju vina visokog intenziteta, izvrsne strukture i energije“, zaključio je Schleimer.

Intenzivna promocija na ključnim tržištima među kojima su njemačko i austrijsko, sastavni je dio Strategije vinarstva i vinogradarstva Istre do 2030. i temeljni dokument udruge Vinistre koja za sljedeću godinu najavljuje spektakularnu proslavu 30. obljetnice istoimene izložbe vina od 10. do 12. svibnja u porečkoj dvorani Žatika.

Alma Radoš