Vinistrina odličja za vina, ulja i rakije

Uoči otvorenja 22. Vinistre, u porečkom hotelu Laguna Parentium održana je svečana dodjela odličja nagrađenim proizvođačima vina, ulja i rakija, dodjela medalja za Svijet malvazija te oznake IQ – Istarska kvaliteta za vino malvazija istarska i teran.

Medalje i diplome proizvođačima dodijelili su predsjednik Udruge Vinistra, Nikola Benvenuti, ministar poljoprivrede, Tihomir Jakovina te g. Jean-Marie Aurand, predsjednik OIV-a, međunarodne organizacije za lozu i vino koji je dodijelio medalje Svijeta malvazija. Dobitnici šampionskih medalja za najbolja vina autohtonih sorata Istre su: Novacco – najbolja mlada maljvazija, Vina Banko- najbolja zrela malvazija, Bruno Trapan – najbolji zreli teran, Steras – najbolji zreli refošk.

Nikola Benvenuti, predsjednik udruge Vinistra, pozdravnim govorom otvorio je svečanu dodjelu nagrada nakon čega su uslijedili govori  porečkog gradonačelnika Edija Štifanića; pročelnika Upravnog odjela za poljoprivredu Istarske županije, Milana Antolovića te ministra poljoprivrede RH, Tihomira Jakovine. Prisutne proizvođače pozdravio je i g. Jean-Marie Aurand, predsjednik OIV-a, međunarodne organizacije za lozu i vino, koji je za ovu priliku prvi put doletio u Hrvatsku. ‘Po mom mišljenju uspješnost  izložbe vina ovisi o tri stvari – o kvaliteti i raznolikosti predstavljenih vina, o kvaliteti ocjenjivača  te o kvaliteti organizacije’, rekao je Aurand te nastavio: ‘Svijet malvazija je natjecateljski veoma otvoreno natjecanje; sakupljeno je oko 140 uzoraka malvazije iz 5 zemalja proizvođača malvazije – Hrvatske, Slovenije, Španjolske, Grčke i Italije. 30 ocjenjivača iz raznih zemalja odradilo je dobar posao. Organizacija je kao i obično bila veoma profesionalna. Dame i gospodo, međunarodno natjecanje Svijet malvazija spada među elitu vinskih natjecanja. Na transparentan način doprinosi širenju kulture vina i vrednovanju malvazije, konzumenti imati povjerenja u medalju koje vino nosi,a proizvođači znaju da su njihova vina ocijenjena na veoma rigorozan način, nepristrano.’ Hrvatska je zemlja članica OIV-a od ožujka 2001.

Oznake IQ – Istarska kvaliteta za vino malvazija istarska i teran dodijelio je dr.sc. Mario Staver, predsjednik savjeta za dodjelu oznake IQ za vino. Dobitnicima oznake, predsjednica Udruge cerebralne paralize Istarske županije, dr.sc. Lorena Lazarić Stefanović  poklonila je zahvalnice s crtežima djece.

Podsjećamo, uz Udrugu cerebralne paralize,Udruga Vinistra i tvrtka Medit d.o.o. iz Pule sudjeluju u humanitarnoj akciji koja već osmu godinu provodi projekt pod nazivom Zaplivajmo zajedno, a čiji je cilj omogućiti djeci oboljeloj od cerebralne paralize kvalitetan vid rehabilitacije kroz kontinuirano plivanje tijekom godine. Prigodnom prodajom boca vina iz berbe 2014. koje su donirali istarski vinari dobitnici oznake Istarske kvalitete za vino – IQ, sakupljat će se sredstva potrebna za ostvarenje cilja humanitarne akcije. Boce vina biti će ukrašene prigodnim etiketama s motivima plakata prerano preminulog dizajnera i dugogogodišnjeg prijatelja i suradnika Vinistre, Predraga Spasojevića, kao i kontra etiketu na kojoj su osnovni podaci sudionika ove humanitarne akcije. Boce vina moći će se kupiti na Vinistri na štandu Udruge cerebralne paralize IŽ po cijeni od 60 kuna, stoga se pozivaju svi posjetitelji izložbe vina da se uključe u ovu hvalevrijednu akciju.

O udruzi Vinistra
Vinistra, udruga vinogradara i vinara Istre, osnovana je 1994. s ciljem pružanja stručne pomoći članovima, boljeg povezivanja proizvođača, zastupanja njihovih interesa, njegovanju i održavanju tradicionalnih običaja vezanih uz vinarstvo, boljoj prezentaciji vina te stvaranju imidža istarskih vina kao kvalitetnih i prirodnih proizvoda.

O izložbi Vinistra
Vinistra izložba vina i vinarske opreme međunarodna je izložba istarskih vina i opreme za vinogradarstvo i vinarstvo. Od 1994. godine tradicionalno se održava u Poreču. Cilj Vinistre je povećanje kvalitete istarskih vina, promocija vinske kulture i afirmacija vina u Istri i šire. Izložba se sastoji od izlagačkog i ocjenjivačkog dijela. Ove godine Vinistra traje od 8. do 10. svibnja.

O Svijetu malvazija
Svijet malvazija je međunarodno natjecanje malvazija koje se uoči izložbe Vinistra održava od 2009. godine. Cilj ovog natjecanja je okupiti što veći broj sorti malvazija, promovirati posebnosti kvalitete njihovih različitih sorti, prikazati najnovije trendove u proizvodnji te nagraditi najbolja vina. Povjerenstva koja vrednuju uzorke pristigle na natjecanje sastoje se od vrhunskih domaćih i međunarodnih stručnjaka koji vina ocjenjuju prema strogim odredbama Međunarodne organizacije za vinovu lozu i vino (OIV). Želja organizatora je da Istra u budućnosti postane centralno mjesto za proizvođače, potrošače i stručnjake zainteresirane za ovu sortu koja je svoju slavu među vinskim znalcima stekla još u dalekoj prošlosti.

I. S.