Vino i masline na Pink Dayu

Pink Day ove godine bogatiji je za Festival maslinovih ulja ‘Zeleno, što volim zeleno’.

U Muzeju Mimara u Zagrebu predstavljen je program 2. Međunarodnog festivala ružičastih vina – Pink Day – koji će se održati 8. ožujka, tradicionalno i simbolično na međunarodni Dan žena.

Sanja Muzaferija, predsjednica udruge Women on Wine (WOW), koja je oSanja Muzaferija i Orjena Žajarganizator Pink Daya, najavila je kako ove godine uz Festival ružičastih vina, WOW-ice pripremaju i Festival maslinovih ulja ‘Zeleno, što volim zeleno’, ili kako ga one pomalo u šali nazivaju ‘Green in Pink’, na kojem će se predstaviti desetak najboljih hrvatskih maslinara iz Istre i Dalmacije. Tom prilikom Sanja Muzaferija, najavila je i neke vinare i maslinare, među kojima se nalaze i neka zanimljiva ženska imena:
‘Naravno da na Pink Dayu ne isključujemo muškarce! Štoviše, na ovaj međunarodni Dan žena, očekujemo da u velikom broju dođu na naš festival i druže se s nama, a pritom izvedu i svoje djevojke, žene, sestre, majke, kćerke i prijateljice. Među izlagačima su muškarci još uvijek u većem broju, a posebno smo sretne što možemo najaviti slovenske asove Stojana Ščureka i Aleša Kristančića. Kako smo mi ipak WOW-ice, veselimo se Magadaleni (i Saši) Senjković, Martini (i Tomislavu) Tomac, Ivanki i (Zdenku) Šember, Antonelli (i Gianfrancu) Kozlović te maslinarki Bosiljki (i Duiliu) Belić.’

Na Pink Dayu gostovat će i slovenska udruga Women and Wine kao i novosadske Žene i vino nastale po uzoru na hrvatske pionirke u ženskom vinskom udruživanju.

Uz degustacije rosé vina, pjenušaca i šampanjaca, kao i maslinovog ulja, posjetitelji Pink Daya moći će prisustvovati i zanimljivim radionicama poput radionice o austrijskim ružičastim vinima ili one o sljubljivanju WOW  kolačića Petre Jelenić i pjenušca Tomac te predavanju i radionici svjetski poznate stručnjakinje za maslinova ulja Judy Ridgway; koja će doputovati iz Velike Britanije da bi svoja znanja i iskustva podijelila s  hrvatskim maslinarima i svim zaljubljenicima u maslinova ulja.

Humanitarni karakter je uvijek neizostavan dio Pink Daya. Prošle godine skupljala se donacija za Autonomnu žensku kuću, Zagreb, a svi velikodušni donatori koji su donirali najmanje 100 kuna za ovaj plemeniti cilj, dobili su na dar dizajnerski privjesak Karima Rashida. Ove godine prikupljat će se donacije za KBC Sestre milosrdnice, točnije Odjel pedijatrijske gastroenterologije gdje se liječe mlade djevojke oboljele od anoreksije i bulimije, a svatko tko donira 100 i više kuna imat će pravo zavrtjeti Kolo sreće i osvojiti lijepe darove sponzora. O važnosti prevencije i problemima s kojima se susreću mlade djevojke, govorila je doktorica prim.dr.sc. Orjena Žaja te je istaknula kako pohvaljuje žensku inicijativu udruge WOW te se nada kako će se sakupiti čim više sredstava za kupovinu novog aparata za Ph-metriju koji je Odjelu važan za rad s pacijenticama.

P. R.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.