‘Vino i zdravlje’ u Akademiji vina

Gosti na predavanju Mladena Bobana (u sredini) bili su Đuro Horvat, izvršni direktor Agrokor koncerna za vino i vinogradarstvo te enolog Robert Brkić koji je održao stručnu degustaciju nagrađivanih hrvatskih vina.

Akademija vina organizirala je stručno predavanje profesora dr. sc. Mladena Bobana, pročelnika Katedre za farmakologiju Medicinskog fakulteta u Splitu, na temu ‘Vino i zdravlje’. Profesor Boban u svojim istraživanjima i znanstvenom radu bavi se, između ostalog, i pozitivnim utjecajima vina na ljudski organizam koji ovise o različitim faktorima.Djuro Horvat, Robert Brkic,Mladen Boban [800x600]

Na predavanju je istaknuokako su rezultati brojnih epidemioloških studija pokazali da je umjereno konzumiranje vina povezano s korisnim učincima na ljudsko zdravlje. Na popularan način prikazane su najnovije znanstvene spoznaje o mehanizmima korisnih učinaka vina i njegovih sastojaka, naročito na smanjenje rizika od bolesti kardiovaskularnog sustava, metaboličkog sindroma i nekih kroničnih degenerativnih bolesti.

Pozitivan učinak vina vrlo je povezan s kulturom pijenja vina. U tom kontekstu posebno je obrazloženo zašto su koristi od konzumiranja vina najizraženije ukoliko se pije uz jelo i u umjerenim količinama, do 300 ml dnevno. Također obrazloženi su mehanizmi štetnih učinaka prekomjernog pijenja vina te razlike između muškaraca i žena s obzirom na rizike i koristi.

P. R.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.