Vinoljupci: Plešivički portugisci i kesteni

U petak, 6. studenoga (od 18 do 22 sata) u Klubu književnika u Zagrebu (Trg bana Jelačića 7/1) održat će se prezentacija plešivičkih vina i vinara pod nazivom ‘Plešivički portugisci’. Ovaj vinski susret još jedna je u nizu vinskih manifestacija koje potpisuje tim projekta Vinoljupci.

Potporu ovom eno-gastronomskom okupljanju dala je Turistička zajednica grada Zagreba koja je prepoznala značaj ovakvih vinskih okupljanja. U ugodnoj atmosferi Kluba književnika, Zagrepčanima i turistima predstavit će se desetak vinara, te tridesetak vinskih etiketa plešivičke vinske regije. Posjetitelji će moći kušati portugisce vinara udruženih oko robne marke ‘Portugizec Plešivica’, koji više od dvadeset godina marljivo čuvaju i unaprijeđuju stoljetnu tradiciju proizvodnje portugisca.

Osim portugisca, izlagači će predstaviti i druge vinske etikete. Među njima su i neke vrlo zanimljive autohtone sorte koje rijetko susrećemo u vinskoj ponudi – primjerice plavec žuti, aromatizirano aperitivno vino bermet, omiljeni enološki suvenir samoborskog i plešivičkog kraja, te ledena berba Gregorić iz 2009 godine. Naravno, neće nedostajati ni vrućeg kestenja kojim sve posjetitelje časti podrum Mladina.

Portugizec je vino koje svakako valja piti mlado, a njegove živahne cvjetno-voćne arome svojevrsno su ‘vinsko proljeće’ u jeseni. Vinoljupska druženja tradicionalno prati jazz glazbena kulisa, koja će za ovu prigodu ‘prijeći’ iz mola u dur. Drugim riječima, očekuje se natprosječno veselo raspoloženje.

Osim za upoznavanje novih vina(ra), nadolazeći susret je prilika za upotpunjavanje osobnih vinskih kolekcija! Sva vina predstavljena na susretu, sudionici će moći kupiti izravno od vinara po promotivnim cijenama. Nije na odmet napomenuti kako i ulaznica za ovu vinsku manifestaciju ima vrlo popularnu cijenu. Za samo 50 kuna u pretprodaji, odnosno 60 kuna na dan susreta, posjetitelji mogu uživati u neograničenoj degustaciji tijekom cijele večeri. Ulaznice je moguće kupiti putem Entrio sustava, kao i na prodajnim mjestima diljem Hrvatske.

Za dodatne informacije posjetite www.facebook.com/vinoljupci ili www.vinoljupci.com.hr