Vinski maraton: Istrian Wine Run

U umaškom Stella Marisu predstavljen je Istrian Wine Run 2015., jedinstvena atletska utrka koja spaja natjecateljsko trčanje i degustaciju vrsnih istarskih vina, a sve pod okriljem odlične zabave. Predstavljanje je održano u sklopu 26. Konzum Croatia Open Umaga, a nazočili su mu i peterostruki pobjednik i kralj Umaga, legendarni Carlos Moya, umaški pobjednik iz 1999. Magnus Norman i mladi austrijski tenisač Dominic Thiem, kojemu je ovo prvi nastup na turniru.

Ovogodišnje 2. izdanje Istrian Wine Runa održati će se 6. rujna, a njezina atraktivna trasa spojit će živopisni Momjan, Buje i Brtoniglu s konačnim ciljem u Umagu. Svi zainteresirani mogu se prijaviti u jednu od tri kategorije – maraton, polumaraton ili štafetu (3x7km), a predstavnici medija moći će se međusobno natjecati u zasebnoj kategoriji, novinarskoj štafeti.

‘S obzirom na odlične reakcije nakon prošlogodišnje utrke, drago mi je najaviti da će posjetitelji ove godine moći uživati u još većem i programski bogatijem Istrian Wine Runu. Novitet je i novinarska štafeta za koju ne sumnjamo da će privući veliki broj dobro raspoloženih sudionika. Ove godine očekujemo više od 800 natjecatelja koji će zasigurno uživati u odličnoj ruti na kojoj ih čeka mnoštvo vinskih podruma i opskrbnih stanica s dobrim vinom i domaćim delicijama. Uz bodrenje navijača, živu glazbu i animacijski program, pobrinuli smo se da sve prođe u opuštenom i veselom tonu. Sve u svemu, dobra zabava je zagarantirana!’, izjavio je Senad Hodžić, organizator i predsjednik sportskog društva Trickeri.

Ivica Matošević, predstavnik vinara i član Upravnog odbora Vinistre te jedan od idejnih začetnika vinskog maratona, istaknuo je kako je i sam strastveni trkač, koji nije htio propustiti priliku da kroz ovakvu manifestaciju spoji svoje dvije ljubavi. ‘Cilj nam je preko Istrian Wine Runa ljudima na zabavan i pristupačan način približiti, uz ljepote istarskog kraja, i bogatstvo naše vinske ponude. Istarska vina se polako, ali sigurno probijaju na svjetsku scenu, a na nama je da kroz stalnu edukaciju i inovativnu promociju svrstamo Istru tamo gdje po kvaliteti i pripada, u sam vrh europske enološke ponude’, naglasio je Ivica Matošević.

Prepoznavši vrijednost ovoga događanja, utrku je partnerski podržao i Istraturist Umag. ‘Iznimno nam je drago biti partnerom ove zanimljive i u Hrvatskoj jedinstvene utrke. Istrian Wine Run na odličan način doprinosi pozicioniranju Istre kao destinacije za vrhunski eno i gastro doživljaj. Mi u Istraturistu, kompaniji koja pridaje važnost identificiranja i potpomaganja atraktivnih sportskih događanja, smo to i prepoznali. Vjerujemo da će ova utrka i slična događanja, osim obogaćivanja sadržaja, povoljno utjecati i na produljenje turističke sezone, što nam je kao turističkim djelatnicima i krajnji cilj’, istaknuo je Ronald Korotaj, direktor Istraturista, naglasivši da ne sumnja u dugoročni potencijal same utrke.

Istrian Wine Run pokrenut je 2014. godine po uzoru na francuski Marathon du Médoc, kojeg svake godine posjeti više od 10.000 trkača iz cijeloga svijeta, obilazeći pritom vinarije pokrajine Bordeaux. Cilj utrke Istrian Wine Run je promocija vinske i gastronomske ponude sjeverozapadne Istre kroz organizaciju dodatnih turističkih sadržaja. I ove su godine svi sudionici pozvani da se maskiraju, a najoriginalniji među njima bit će bogato nagrađeni. Pobjednici u kategoriji maratona kući će ponijeti količinu vina jednaku svojoj težini, dok će članovi najboljeg novinarskog tima osvojiti atraktivni vikend aranžman za dvoje u Istraturistovom Sol Garden Istra**** hotelu u Umagu.
Sve detalje oko prijave i informacije o samoj utrci možete pronaći na www.istrianwinerun.hr

M. V.