Vrijeme je ponovno za hrvatsko srce vatreno: Kupujmo hrvatsko i podržimo domaću proizvodnju!

Budimo kroativni za zajedničku pobjedu!

Aktualna paraliza društva i brza prilagodba scenariju kojega smo donedavno gledali samo u filmovima, preko noći nas je  ‘priučila’ nekom drugačijem životu i okrenula novim navikama u karanteni. Unutar četiri zida, razmišljamo koja je sljedeća stepenica, koliko će biti klimava i strma te kako će nam život poslije  izgledati. Suhoparni i zamorni izrazi i sinonimi kao što su izolacija i karantena postali su naša svakodnevica, a budući da označavaju ‘ograničenje’, valjalo bi udahnuti neki novi smisao tome na način da ta ograničenja preslikamo i na ekonomski aspekt,  ilustrirati je  ‘izoliranom’ kupovinom domaćih proizvoda.

Usvajanjem tog imperativa u novim potrošačkim navikama, doprinosimo bržem gospodarskom oporavku i općem boljitku unatoč svim manjkavostima sustava. No, sada bi ipak fokus trebao biti na konkretnim djelovanjima i  gravitiranju prema naprijed.  Naše kumice, opg-ovi, proizvođači autohtonih proizvoda, mnogi mali i veliki hrvatski proizvođači s jedne strane i potrošači s druge strane, čine krug koji se posredno i neposredno tiče svih nas i što bezbolnijeg izlaska iz ove situacije kad moramo još snažnije aktualizirati i osvijestiti ozbiljnu važnost možda izlizane akcije: Kupujmo Hrvatsko.

Kupovinom domaćih proizvoda zadržavamo kapital unutar domaće ekonomije i domaće proizvode na policama trgovina

Jednako kao što se odgovorno ponašamo u očuvanju zdravlja ostankom kod kuće, tako uvelike možemo pomoći našem  gospodarstvu  kupovinom hrvatskih namirnica proizvoda i usluga, što bi bilo najefikasnije simboliziranje akutalnog stanja. Kupujući hrvatsko ne samo da pružamo podršku domaćim porizvođačima, nego osiguravamo očuvanje radnih  mjesta, kupovnu moć i plaće u privatnom i javnom sektoru, isplatu mirovina,  funkcioniranje zdravstva, školstva, ukratko ukupne nacionalne ekonomije. To je lanac koji je sam po sebi jasan, a kako bi ga održali na životu, zajedništvo i međusobna solidarnost sad je potrebnija više nego ikad u djelovanju kao što mo to činili pjesmom i navijanjem. Neosporna je činjenica da je ponekad  za domaće potrebno izdvojiti koju kn više, ali sjetimo sa da će se ta kuna višestruko vratiti i reflektirati na aspekte koji su itekako povezani sa svima nama poput zdravstvenog sustava koji,  unatoč svim problemima,  u ovim vremenima itekako zaslužuje jedan veliki respekt, ili školstva. Ovo je trenutak da se kolektivno osvijestimo u korist domaćeg proizvođača i proizvodnje za opstojnost hrvatskog gospodarstva i života. Što znači olako orijentirana ovisnost o uvozu vidjeli smo na primjeru dezinficijensa, kada je u kriznom trenutku nastupila nestašica, ali je na sreću opet uskočila domaća proizvodnja.

Kad svemu pridodamu činjenicu da su mnogi poduzetnici i trgovački lanci svoje proizvode učinili lako dostupnima, dostavom na sam kućni prag bez dodatnih troškova,  nema razloga ne birati opciju domaće kvalitete, pretočenu u kvalitetne pa čak i vrhunske proizvode. Brza prilagodba situaciji i domaća kvaliteta jamči dugovječnost i najstarijoj hrvatskoj Pivovari Daruvar koja je već odolijevala teškim danima i preprekama u poslovanju za vrijeme Domovinskog rata, no najstarija pivovara je bila i  ostala pravi primjer hrvatskog prkosa i opstanka.  Koliko je važno da se svi ujedinimo u neizbježnoj globalnoj krizi svjesni su i u Upravi Pivovare Daruvar.

– U ovom trenutku svi smo mi arhitekti svoje budućnosti, koja se dotiče svakog građanina Republike Hrvatske. Stoga je od esencijalne važnosti osvjestiti kolektivnu odgovornost, te shvatiti koliko je važno u ovom trenutku očuvati domaće proizvođače i kupovati hrvatske proizvode jer time ne samo da potičemo hrvatsko gospodarstvo, već radimo na očuvanju radnih mjesta, zdravstvenog i mirovinskog sustava, školstva i svih drugih javnih usluga.  Bit će i onih koji će nakon izlaska iz ove situacije, krenuti možda kakvim prečacem, pokušati vratiti ”izgubljeno” čim prije, no takvi će ionako presuditi sami sebi, a ne kupac. Govorimo o konsolidiranju u svakom segmentu na relaciji kupac-proizvođač.  Treba imati na umu da niste samo kupili  domaću kvalitetu,  nego ste investirali u brži oporavak ekonomije, a  samim time  i  u svoju te budućnost cjelokupnog društva.  Stoga tu lančanu reakciju treba maksimalno održavati u hrvatskim granicama. I zato kupujmo Hrvatsko za dobrobit svih nas – zaljučuje Siniša Lukač, direktor Pivovare Daruvar.   

Domaći sir naših kumica iz Zagorja, maslinovo ulje iz srca Istre ili svježa riba iz Jadranskog mora poziva na jednaku podršku kao i nogometne pobjede Hrvatske reprezentacije. Jedina razlika je u tome što smo sada svi suigrači u ovoj izazovnoj i neizvjesnoj utakmici koju moramo pobijediti i stoga budimo ponovno motivirani i kroativni. Naravno, uz srce vatreno u nove pobjede.

*Pivovara Daruvar dostavlja pivo na kućnu adresu, minimalna narudžba je paket od 12 boca, a uz njih, stiže i poklon iznenađenja. Dostavljaju na području Zagreba, Daruvara i okolice, Nove Gradiške, Novske i okolice, Virovitice, Bjelovara, Rijeke te Zaboka i okolice. Sve sto trebate je poslati vašu narudžbu na mail: prodaja@pivovara-daruvar.hr

Paradigma