Istaknuti hrvatski gastronomski stručnjak i književnik Veljko Barbieri svoju ljubav prema gastronomiji pretočio je u još jednu književno stiliziranu priču o jelu u knjizi ‘Vrijeme je za gozbu’, svojevrsnoj povijesti gastronomije kroz jelo predstavljenoj u Zagrebu, u Muzeju Mimara.
Riječ je o još jednoj knjizi iz “lonca” toga hedonista i gastronoma u kojoj spaja književnost i kulinarske užitke, iznoseći na prepoznatljivo zanimljiv pripovjedački način povijest gastronomije od antičkih vremena do danas.
Uz svaki recept ide i priča o jelu u kojoj Barbieri, na više od 700 stranica, oživljava povijesne scene, predočavajuči ugođaj, boje i mirise.
Počevši od najstarijih, elementarnih jela i postupno vodeći prema onim novijim i kulinarski sve sofisticiranijim, pod poglavljima s naslovima poput ‘Stvaranje svijeta i antička gozba’, ‘Blagoslov u srednjovjekovnom loncu’ ili ‘Sjaj i tama u građanskom salonu’ kriju se brojne zanimljive priče o hrani prepune zanimljivih kulturno-povijesnih podataka.
Osnovna poruka knjige, međutim, nije hrana kao takva, niti hedonističko uživanje u jelu, kao ni slijepo pridržavanje tradicije, istaknuo je autor.
U suradnji s Podrumom Mladina 5 čitatelja darujemo s po 1 buteljom polusuhog vina Purtugizec Mladina. Kratko napišite u mailu zašto želite osvojiti ovu nagradu U subjektu navedite: MDAR2 a u tekstu: vaše ime i adresa […]
SPAR Hrvatska u svojim trgovinama nudi bogatu ponudu domaćih proizvoda. Istovremeno, kroz svoju prodajnu mrežu, pruža i veliku potporu hrvatskim kompanijama u plasiranju proizvoda u zemljama Europske unije u kojima posluje. Tako je dobavljač SPAR-a […]
Najradosniji, najšareniji i najbrojniji dio 192. Samoborskog fašnika i ove će godine biti onaj u kojem će vladati najmlađe maske! Malim maškarama namijenjena su vikend prijepodneva u Slobodnoj Fašničkoj Republici, a osim veličanstvenog defilea maskiranih […]
Be the first to comment