Vrijeme je za gozbu Veljka Barbierija

Istaknuti hrvatski gastronomski stručnjak i književnik Veljko Barbieri svoju ljubav prema gastronomiji pretočio je u još jednu književno stiliziranu priču o jelu u knjizi ‘Vrijeme je za gozbu’, svojevrsnoj povijesti gastronomije kroz jelo predstavljenoj u Zagrebu, u Muzeju Mimara.
Veljko Barbieri-Vrijeme je za gozbuRiječ je o još jednoj knjizi iz “lonca” toga hedonista i gastronoma u kojoj spaja književnost i kulinarske užitke, iznoseći na prepoznatljivo zanimljiv pripovjedački način povijest gastronomije od antičkih vremena do danas.
Uz svaki recept ide i priča o jelu u kojoj Barbieri, na više od 700 stranica, oživljava povijesne scene, predočavajuči ugođaj, boje i mirise.
Počevši od najstarijih, elementarnih jela i postupno vodeći prema onim novijim i kulinarski sve sofisticiranijim, pod poglavljima s naslovima poput ‘Stvaranje svijeta i antička gozba’, ‘Blagoslov u srednjovjekovnom loncu’ ili ‘Sjaj i tama u građanskom salonu’ kriju se brojne zanimljive priče o hrani prepune zanimljivih kulturno-povijesnih podataka.
Osnovna poruka knjige, međutim, nije hrana kao takva, niti hedonističko uživanje u jelu, kao ni slijepo pridržavanje tradicije, istaknuo je autor.
Opširnje na: Profil blog

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.