Vrt perunika u Termama Jezerčica

U Donjoj Stubici, u neposrednoj blizini Termi Jezerčica, na sjevernoj obali potoka Topličina, otvoren je Hrvatski vrt perunika, jedini i najveći vrt perunika u Hrvatskoj. Površina mu je 6.000 m², a sadrži 5.000 komada cvijeta perunika, koje su upravo tijekom svibnja u svom punom cvatu.

Svečano otvorenje Hrvatskog vrta perunika proteklo je u prisustvu županijskih i lokalnih dužnosnika, dok je za posebni glazbeni performans bila zadužena violončelistica Ana Rucner.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vrt je zasnovan 1999. godine. Nastao je iz programa osnovnog projekta Zagorski obiteljski tradicijski vrt. Posvećen je čarobnom cvijetu perunike – tradicijskom cvijetu hrvatskih tradicijskih vrtova, ali i svjetskim vrstama iz bogata roda irisa. Njegov idejni začetnik i autorica je Marija Krušelj, nekadašnja predsjednica Turističke zajednice grada Donje Stubice, koja je prigodom otvorenja izjavila:
‘Hrvatski vrt perunika u Donjoj Stubici posveta je cvijetu perunike, cvijetu koji je kao proklamirani cvijet 2000. godine u projektu Zagorski tradicijski vrt TZ Grada Donja Stubica, izazvao najveće zanimanje u Hrvatskoj od svih brojnih godina pojedinog tradicijskog cvijeta, koji je zaboravljen i na taj način ponovno vraćen u tradicijske ali i urbane vrtove. On je na neki način posveta svemu tradicijskom cvijeću naših zagorskih i hrvatskih tradicijskih vrtova – baštinskih vrijednosti. Vrt je živi organizam, pa će posjetitelji od ranog proljeća do prvih mrazova moći uživati u proljetnom, ljetnom i jesenskom tradicijskom cvijeću, brojnim sadržajima i još ne ispričanim cvjetnim pričama.’

OLYMPUS DIGITAL CAMERAHrvatski vrt perunika Turističke zajednice grada Donja Stubica tijekom godina postojanja dosegnuo je svoju prostornu kulminaciju, te je od 2010. godine preseljen na današnje područje, na sjevernu obalu potoka Topličina s pogledom na Terme Jezerčica. Novootvoreni vrt perunika član je i svjetske udruge botaničkih vrtova, te će od sada biti otvoren za javnost svakodnevno s brojim zanimljivim popratnim sadržajima koji će ga učiniti zanimljivim tijekom cijele godine za sve posjetitelje.

Vrt se sastoji od nekoliko dijelova. Jedan dio površinom i brojnošću najveći pripada perunikama iz vrtova svih hrvatskih regija, osobno donesenih ili poslanih poštom.

U drugom dijelu oblikovan je prostor s ocrtanim granicama Hrvatske u koji su posađene sve do sada znanstveno opisane vrste samoniklih hrvatskih perunika donijetih sa svojih prirodnih staništa. Taj je dio Vrta nastao u suradnji s Biološkim odjelom Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i prof. dr.sc. Boženom Mitić.

Treći dio Vrta pripada kolekcionarima i uzgajivačima perunika iz Hrvatske i inozemstva. U Vrtu svoje mjesto ima i vodeni vrt (još nedovršen iz tehničkih razloga). Posebno mjesto pripada zagorskom pletenom plotu, koji prostorno i izvedbom prati konfiguraciju zagorskih ‘bregov’.

4Hrvatska perunika - Iris croatica [800x600]Po završetku cvatnje perunika, u Vrtu će, na njegovim rubovima, cvasti uresno tradicijsko grmlje, brojno tradicijsko cvijeće, vodeno bilje i začinsko i ljekovito bilje. U Vrtu je predviđen i prostor za kolekcionare perunika. Bit će to cvjetna bajka s oznakom naziva svake perunike, a biti će ih oko 5.000 komada.

U samom Hrvatskom vrtu perunika posebnom metodom izgrađena je sipinjena staza po kojoj se mogu voziti dječja i kolica za ljude s posebnim potrebama, a uz nju će biti postavljene klupe i bit će posađeno odgovarajuće drveće. Posađena je i dugina staza perunika u dužini od 40 metara polukružno s pet dvoreda perunika u bojama duge kojom TZ Donje Stubice želi oživiti mitsko predanje koje glasi ‘Tamo gdje je duga dotakla zemlju, raste perunika.’

Posađena je  još jedna nova staza perunika – staza Osmijeh cvijeta, posvećena svima koji su i koji će na bilo koji način pomoći da Hrvatski vrt perunika još reprezentativnije i raskošnije zabljesne na našem kulturnom i turističkom nebu.

‘U sjeni drveća, na klupama ili šetnjom, Hrvatski vrt perunika pričat će cvjetnu, plesnu i glazbenu priču iz Donje Stubice iz Hrvatskog zagorja“, slikovito je tijekom otvorenja Vrt opisala Kornelia Vnučec, direktorica Turističke zajednice grada Donje Stubice.

P. R.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.