Wine Fashion Show u Novalji

U srcu Novalje, na Trgu kardinala Alojzija Stepinca, održana je revija vina na kojoj su se okupile perjanice hrvatskog vinarstva.

Wine Fashion Show spoj je tradicionalnog i modernog gdje su se po prvi puta predstavili najbolji vinari iz svih regija Hrvatske, od Međimurja, Istre pa sve do Dalmacije i sljubili dobru kapljicu s novaljskom kulturnom baštinom, od svjetskih poznatih paških sireva, ulja iz Lunjskih maslinika, pa sve do janjećih delicija.

Svečano otvorenje započelo je ekskluzivnim grand tastingom na pitoresknoj lokaciji Lastura u blizini grada Novalje, tik uz more. Na degustaciji  sudjelovali su najpoznatiji novaljski ugostitelji i 15 vinara iz cijele Hrvatske gdje se kušalo preko 40 vrhunskih vina uz najbolje paške sireve, maslinovo ulje i janjeće kulinarske kreacije Olivera Žakana. Nakon popodnevne vinske rapsodije na otvorenom, vinari su posjetili tradicionalni elitni podrum vinarije Boškinac gdje su uživali u ribljim tapasima i autohtonim paškim sortama gegić, torkulj i vinu Boškinac – kruni proizvodnje vinara Borisa Šuljića. Večernji  program započeo je okupljanjem vinara iz cijele Hrvatske koji su predstavili najbolja vina iz svojih podruma uz popratni kulturno-glazbeni program. Djevojke u novaljskoj narodnoj nošnji predstavile su posjetiteljima i žiriju najbolje vinske etikete iz Hrvatske uz originalnu retro scenografiju i klapu Sol iz Paga te plesnu skupinu Kissa koja je antičkim plesom otvorila festival.

Osnivači festivala Miroslav Mirković i Marin Šubašić manifestaciju su zamislili kao originalan spoj vinske revije najboljih etiketa i prezentacije najboljih vina Hrvatske i otočkih delicija. Festival je prepoznatljiv po svom humanitarnom karakteru i održavat će se dva puta godišnje, zimi u Zagrebu  i ljeti u Novalji. Ove godine sredstva su se prikupljala za Mariju Kafadar, bolesnu učenicu šestog razreda iz Novalje, za koju je prikupljeno 11.000 kuna. Prva vinska revija u Hrvatskoj napunila je cijeli novaljski trg, a preko 500 posjetitelja uživalo je u Bakhovu nektaru. Za iduću godinu organizatori najavljuju još veći festival uz novi atraktivni program koji će uključivati i gastro show u suradnji s poznatim novaljskim restoranima.

Pobjednici vinske revije prema odluci žirija bili su:
– Vino Gegić, Vinarija Boškinac – najbolja etiketa u kategoriji bijela vina
– Vino Rose, Vinarija Boškinac – najbolja etiketa u kategoriji rose vina
– Stina Plavac mali Majstor, Vinarija Jako Vino – najbolja etiketa u kategoriji crvena vina
U kategoriji za najbolji novi brand pobijedila je Vinarija Kalazić s vinom Cabernert Sauvignon 2009 barrique.
U žiriju su bili Ivo Kozarčanin, novinar 24sata, Marina Šćiran Rizner, direktorica TZ Grada Novalje i glumac Rene Bitorajac.

A. V.