World cup 2018.– Downhill Lošinj 21. – 22. travnja 2018.

Tristotinjak natjecatelja iz zemalja cijeloga svijeta od 21. do 22. travnja 2018. godine spuštat će se  1,8 km dugim stazama i vidikovcima otoka vitalnosti, natječući se u ekstremnoj biciklističkoj spust utrci World cup 2018. – Downhill Lošinj.

 Ministar turizma Republike Hrvatske Gari Cappelli, obnašateljica dužnosti gradonačelnika Grada Malog Lošinja Ana Kučić, član uprave Jadranke d.d. Goran Filipović te predstavnik Mountain Bike kluba Trbovlje Sabastijan Zmrzljak i predstavnik Atletskog kluba Lošinj Lovro Hesky, 27. su ožujka 2017. godine u Hotelu Bellevue u Malom Lošinju na tiskovnoj konferenciji najavili svjetsku utrku World cup 2018.- Downhill Lošinj te predstavili važnost cikloturizma i sportskih manifestacija za destinaciju.

Ministar turizma Republike Hrvatske Gari Cappelli naveo je kako je Downhill Lošinj jedan od vidova cikloturizma, važan za razvijanje cjelogodišnjeg turističkog poslovanja. Otprilike 60 milijuna cikloturista putuje svijetom, a upravo su oni 30% veći potrošači od ostalih gostiju. I Hrvatska je posljednjih nekoliko godina prepoznata kao europska cikloturistička destinacija.  Ministarstvo turizma i dalje će podržavati kvalitetne turističke projekte  važne za promociju Hrvatske u svijetu, osobito u periodima izvan glavne turističke sezone. Tako ćemo uskoro predstaviti program namijenjen razvoju cikloturizma, koji je uz enogastro i zdravstveni turizam, važan motiv dolaska na kontinent i otoke. U travnju 2017. godine očekujemo 10% više posjetitelja u odnosu na prethodnu 2016. godinu, Downhill Lošinj u vidu sportske manifestacije zasigurno je jedno od događanja koje privlači goste, izjavio je ministar Cappelli te pozvao zainteresirane da se jave na program potpora za cikloturizam i druge natječaje Ministarstva turizma koji su u tijeku.

Obnašateljica dužnosti gradonačelnika Grada Malog Lošinja Ana Kučić zahvalila je organizatorima utrke Downhill Lošinj; MTB Trbovlje i Atletskom klubu Lošinj koji iz godine u godinu privlače sve veći broj entuzijasta i zaljubljenika u ekstremne sportove koji rado provode svoj odmor na Lošinju. Mnogi od njih vraćaju se na Lošinj više puta godišnje. Oni su izvrsni promotori naše destinacije stoga posebnu pozornost posvećujemo razvijanju biciklističke infrastrukture. Grad je već duži niz godina partner u organizaciji same utrke, a izdvaja i velika financijska sredstva kako bi sve bilo na visokom nivou. Upravo zbog atraktivnosti staze, dobre organizacije i vrhunske pripreme ovo događanje svrstali smo u predsezonu kao izvrstan početak cjelogodišnjeg turizma, istaknula je o.d. gradonačelnika Grada Malog Lošinja Ana Kučić.

Čast i zadovoljstvo u ulozi suorganizatora istaknuo je i član uprave Jadranke d.d. Goran Filipović. Čast i zadovoljstvo mi je da se nalazimo i u prvom lošinjskom hotelu s pet zvjezdica, Hotelu Bellevue, kao i da smo suorganizatori ovogodišnjeg manjeg događanja Downhill Lošinj te grandioznog World cup 2018.– Downhill Lošinj. Upravo to je primjer kvalitetne suradnje, što sve zajedničkim snagama možemo napraviti.

Predstavnik Mountain Bike kluba Trbovlje Sabastijan Zmrzljak i predstavnik Atletskog kluba Lošinj Lovro Hesky naglasili su da se World cup 2018. – Downhill Lošinj smatra unikatnom utrkom koja se po prvi put organizirana na otoku, ali i zbog činjenice da će se sudionici natjecati kroz urbano područje, što je inače i prvi slučaj u svjetskom kupu. Ovo svjetsko događanje podržat će Red Bull Media House prijenosom uživo te 19 televizijskih kuća koje će otkupiti prava prijenosa. Zahvaljujući njima utrka će se prikazivati u 99 zemalja, a očekuje se da će ju uživo pratiti više od dva milijuna gledatelja.

Ususret World cup 2018. – Downhill Lošinj, tradicionalno će se od 22. do 23. travnja 2017. godine održati 4. Downhill Lošinj. Nakon pregleda staza i službenog treninga, 23. travnja 2017. godine, u Velom Lošinju će u 13:30 sati započeti četvrto izdanje brdsko biciklističkog spusta i to sprint dionicom s vrha brda Sv. Ivan, na nadmorskoj visini od 250 metara. Spuštajući se šljunčanim i kamenitim stazama, natjecatelji će cilj dočekati na samoj obali Velog Lošinja. Utrka u pet kategorija; veteranskoj, amaterskoj, juniorskoj, ženskoj i elitnoj konkurenciji, boduje se za svjetsku ljestvicu te za Prvenstvo Hrvatske, kao i Kup Slovenije.

Ekstremno biciklističko natjecanje ili spust ‘Downhill’ nastalo je iz proljetnih treninga slovenskih biciklista, a danas slovi kao ugledna međunarodna utrka uz punu podršku Grada Malog Lošinja, Jadranke d.d., Turističke zajednice Grada Malog Lošinja te Ministarstva turizma Republike Hrvatske.

Duž otoka vitalnosti prostire se više od 250 km miomirisnih staza i šetnica, a šumski putovi i prepreke primamljivi su brojnim šetačima i biciklistima. Obzirom na povećani trend biciklizma u svijetu, Lošinj će sigurno zauzeti važno odredište na karti Bike friendly posjetitelja.

PR: TZ Grada Malog Lošinja

Fotografije: Mountain Bike Trbovlje