WOW-ice nagradile vina

Akcija ‘Što žene žele’ koju već četvrtu godinu za redom uspješno organizira udruga WOW doživjela je svoje finale u zagrebačkom restoranu Balon.

Izbor za WOW vina zamišljen je kao svojevrstan ‘ženski’ izbor vrhunskih vina kušanih u prethodnoj godini. Pobjednička vina biraju se u nekoliko razina i to u četiri kategorije: bijela, ružičasta, crvena i slatka vina. Izbor u kojem elektroničkom poštom priliku ima glasovati 150 redovnih članica udruge WOW i četiristotinjak WOW simpatizerki, odvija se prema autorskoj listi sommeliera, a ove je godine tu čast imao Mario Meštrović, sommelier dipl. HSK (Membre de L´association de la sommellerie internationale, Commissioner pour Zagreb) i voditelj restorana Mon ami u Velikoj Gorici. U finale izbora ušla su tri bijela vina: Malvazija 2013., Kozlović; Pošip Intrada 2011., Krajančić  i

Chardonnay Premium sur lie 2011., WOW članice, vinarke Jasne Antunović. Tri najbolje plasirana crvena su bila: Gran Teran 2009. , Coronica; Syrah 2010. Korlat, Badel 1862  i  Cabernet Sauvignon-Merlot  2011., Boškinac. Odabrana su i dva roséa: Rosé, Tomaz 2013. i Korta Katarina Rose 2013., Korta Katarina, kao i dva slatka vina, a Rajnski Rizling 2011., Bodren  (Izborna berba  prosušenih bobica) i Graševina, Ledeno vino 2009., Galić.

U posljednjoj, trećoj, fazi izbora – o pobjednicima u svakoj kategoriji odlučivao je žiri na slijepom kušanju u vinoteci i wine baru Bornstein, a u sastavu: Nevenka Škavić (3. Stupanj WSET), Martina Bek (2. stupanj WSET) i Barbara Županić (1. stupanj HSK),  odreda vrlo stručne i verzirane u ocjenjivanju vina.

Za razliku od medalja i diploma koje vinari obično osvajaju, u WOW akciji ‘Što žene žele’ pobjednici u svakoj kategoriji dobivaju konkretne nagrade, tj. vrijednu skulpturu koju je dizajnirala poznata dizajnerska Grupa, a ukupni pobjednik, dobitnik WOW Grand Prixa odlazi na nagradno studijsko putovanje u jednu vinsku regiju, što ove godine omogućuje Peugeot.

WoW Grand Prix vino, Pošip Intrada KrajančićNakon što je 2012., Gianfranco Kozlović zahvaljujući malvaziji Santa Lucia putovao u Bordeaux, 2013. Saša Senjković je zahvaljujući ružičastoj Spoži putovao u Champagnu, a prošle godine trijumfirao Moreno Coronica svojim teranom i – otputovao u Barcelonu i Penedes, na dodjeli u zagrebačkom restoranu Balon, koju je vodila WOW-ica Ljiljana Vinković, a u nazočnosti pedesetak članica udruge i predstavnika medija, proglašeni su ovogodišnji laureati.

U kategoriji ružičastih vina: Korta Katarina Rose 2013., Korta Katarina
U kategoriji crvenog vina: Syrah 2010. Korlat , Badel 1862
U kategoriji slatkog vina: Graševina, Ledeno vino 2009., Galić
U kategoriji bijelog vina:  Pošip Intrada, 2011. korčulanskog vinara Luke Krajančića, koji je ujedno osvojio WOW Grand Prix.

S. M.