Zabavna nedjelja na Food Film Festivalu

Nedjelja je na Food Film Festivalu Zagreb započela mirisno s Kotanyijevom radionicom o začinima koji je održao chef Raul Lajtman te radionicom poznatog chefa Kristijana Misirače i gastronoma Renea Bakalovića koji su uz detaljne upute enologa Saše Štule sljubljivali okuse s vinima iz Erduta – Jakovac.

Chef Raul Lajtman savjetovao je mnoge okupljene znatiželjnike o upotrebi začina te napravio mali ekperiment jer je pola rižota začinio svježom majčinom dušicom, a pola suhom Kotanyi majčinom dušicom kako bi pokazao da razlike nema. Također, podučio je posjetitelje kako pravilno začiniti i ispeći biftek, napravio pileći gyros, Tzatziki salatu, rižoto s Kotany sušenim vrganjima te tjesteninu sa samo tri sastojka. Od Vindijinog maslaca u Zepterovom loncu napravio je smeđi maslac, a ujedno je podučio kako se radi Gee.

Šator šefa kuhinje preuzeli su Rene Bakalović, Kristijan Misirača i enolog Saša Štula koji su odlučili napraviti konstrukciju i dekonstrukciju ajngemahteca, odnosno zagrebačke pileće juhe. Metro-ova radionica tako je zamirisala na domaću kuhinju uz Reneove oblizeke s pečenim pačjim prsima i Vindijevim sirom brie, s bijelim umakom od kobasica te s biftekom i lukom dok je Kristijan pokazivao kako se trančira pile, rade savršene leber knedle od jetrica te kako napraviti čvarke od pileće kožice.

Film food festival Zagreb-3. danProjekciju filma ‘Indijski začin na francuski način’ s Hellen Mirren u glavnoj ulozi, mnogobrojni su gledatelji nestrpljivo očekivali na svojim dekicama. Kao i dvije večeri prije, gastro kućice pripremile su prigodne filmske menije uz koje je generalni partner festivala svakom posjetitelju uz filmski menu poklonio i gratis Coca-Colu 0,5 l. Tako je Binimoto pripremio Green Chicken Curry, Umami Chicken Curry s basmati rižom, a Hole In One Pub – Chicken Wings.

U ponedjeljak su na rasporedu dvije uzbudljive radionice koje će voditi poznati kuhari iz FFF kućica – u 15 sati od kuhara Matije Nikolića, vlasnika slavnog Wok by Matija restorana naučit ćete kako se rade wokovi, a u 18 sati Kristijan Krasnić iz Hole In One Gastro Puba i Lucija Bilandžić, gastro savjetnica iz Dva srca i kuhača oduševit će vas svojom izvedbom tripica.

U 21 sat na rasporedu je kultni tajvanski film ‘Eat Drink Man Woman’ iz 1994. godine nominiran za Oscara za najbolji strani film. Dođite i saznajte kako izgleda kineska kuhinja na duhovit način uz film i specijalne filmske menije poput Gyoze koju možete potražiti u kućici Umami, Crocodile Dandy Wok (Noodles) koje nudi Wok by Matija, a Spring Rollse potražite u Bistrou Pauza.

T. F.