Zagreb dobiva ulicu za vinoljupce!

U subotu, 9. srpnja u Zagrebu u 12:00h započinje jedinstvena vinska manifestacija pod nazivom „Vinoljupci u Tomićevoj“ čiji je cilj oživjeti vinsku tradiciju Tomićeve ulice u Zagrebu te ponuditi atraktivan i bogat vinski program zagrepčanima i brojnim turistima.

Vino i vinska kultura važan su segment hrvatske turističke i kulturne baštine, posebice ako ste stanovnik ili posjetitelj Zagreba – najvećeg vinskog tržišta u Hrvatskoj. Vođena idejom kako je građanima, ali i brojnim turistima potrebno predstaviti hrvatska vina i vinare na suvremen i zabavan način, udruga Vinoljupci kreirala je jedinstvenu manifestaciju pod nazivom „Vinoljupci u Tomićevoj / Winelovers’ Street“.

Tomićeva ulica mnogima je poznata po uspinjači, no malo tko zna da su se nekada na mjestu tog prijevoznoga sredstva nalazili upravo – vinogradi. Stoga ne čudi  da se u toj malenoj ulici nalaze čak tri ugostiteljska lokala koji u svojoj ponudi imaju probrana hrvatska vina. Među njima se najviše ističe Basement – najstariji zagrebački vinski bar. U suradnji s Basementom i drugim „vinoljupski orijentiranim“ suradnicima iz Tomićeve, Vinoljupci su organizirali bogat vinski program sastavljen od kušaonica, radionica, promocija i partyja. Tema čitave manifestacije je plešivička vinska regija, već nadaleko poznata po izvrsnim pjenušcima, popularno nazvana hrvatskom Champagnom. Stoga okosnicu događanja čini open-air vinski festival koji u srce grada dovodi petnaestak vinara s obje strane Plešivice. A oni će – naravno – sa sobom donijeti svoja ponajbolja vina J

Iz programa izdvajamo :

12.00  restoran Njummy: enogastro-lingvistička radionica „Abeceda finih zalogaja: Pjenušci&Pizza“  Marije Vukelić  (gosti vinari: Drago Kurtalj i Josip Barundić)

12.00  wine bar Basement: „Bubbly Hour“  – promo cijene pjenušaca i prezentacija knjige „Pink Pen“ popularne riječke autorice Ivane Grabar

13.30 „Wine in the Art Park“, opuštajući piknik uz Poy pjenušce i live svirku

15.00  wine bar Basement: „Sparkle&Shine“, radionica slijepog kušanja hrvatskih pjenušaca pod vodstvom sommelierke Nine Levičnik

17:30h svečano otvorenje vinskog festivala, kušanje i druženje s vinarima

22.00   „Griffin Glitter&Gold party“  u društvu vinara Krešimira Ivančića.

Projekt „Vinoljupci u Tomićevoj“ zamišljen je kao manifestacija koja će se tradicionalno održavati dva do tri puta godišnje. Odvija se uz potporu Turističke zajednice grada Zagreba, Turističke zajednice Zagrebačke županije, Grada Zagreba, Grada Ozlja i Grada Jastrebarsko.

Svi ste pozvani da budete dio ove prekrasne vinske priče te da se pritom dobro zabavite, educirate i inspirirate. Za dodatne informacije posjetite www.vinoljupci.com.hr  ili www.facebook.com/vinoljupci.

 

PR: Marija Vukelić