Zagreb: Turistički rekordna 2013. godina

Prema najnovijim podatcima Turističke zajednice grada Zagreba čitava 2013. godina bila je iznimno uspješna za glavni grad Hrvatske. Stoga jer je zabilježeno 807.750 dolazaka i 1.392.059 noćenja, čime je ostvaren porast od 15 posto u dolascima i 12 posto u noćenjima. Od ukupnog broja posjetitelja, njih 649.421 bili su stranci, koji su ostvarili 1.115.204 noćenja a ujedno zabilježili 17 posto više dolazaka i 18 posto više noćenja, nego u 2012. godini. Najviše dolazaka ostvarili su gosti iz Njemačke, zatim ih slijede gosti iz Italije, SAD-a, Velike Britanije i Japana. Što se noćenja tiče, na prvom mjestu su također gosti iz Njemačke, a slijede ih gosti iz SAD-a, Italije, Velike Britanije te Francuske.

Ono što posebno raduje da je Zagreb u adventskom razdoblju, tj. u prosincu, posjetilo 46.284 posjetitelja koji su ostvarili 83.323 noćenja. U odnosu na prosinac 2012. godine, ove brojke predstavljaju porast od čak 17 posto u dolascima i 15 posto u noćenjima. Najviše dolazaka ostvarili su gosti iz: Italije, BIH te Slovenije, dok u noćenjima prva tri mjesta zauzimaju ponovo gosti iz Italije, a slijede ih gosti iz BIH i Njemačke.

Turistička zajednica grada Zagreba zaista je zadovoljna pozitivnim rezultatima, koji iznova potvrđuju da je Zagreb (kako zbog svoje kulturne i turističke ponude, tako i zbog raznih kongresa, športskih zbivanja, koncerata, poslovnih skupova, itd.) postao ne zaobilazno turističko odredište, atraktivno posjetiteljima tijkom cijele godine.

I. R.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.