Zagrebačke pahuljice: Jedva čekamo izaći na led u Areni, mnogima od nas ovo je prvo Svjetsko prvenstvo

Zagrebačke pahuljice:

Jedva čekamo izaći na led u Areni, mnogima od nas ovo je prvo Svjetsko prvenstvo

Svjetsko prvenstvo u sinkroniziranom klizanju održat će se od 4.-6. travnja u Areni Zagreb. Jedna od najljepših hrvatskih sportskih dvorana za točno tjedan dana pretvorit će se u ledenu bajku na kojoj će se zagrebačkoj publici predstaviti najbolje svjetske ekipe. Među 21 ekipom iz 17 zemalja bit će i naše Zagrebačke pahuljice koje s nestrpljenjem očekuju svoj nastup. Pripreme su protekle odlično, a završnu formu bruse na Zagrebačkom velesajmu. Kakva su očekivanjima, atmosfera u ekipi, tko su im uzori i favoriti natjecanja, otkrile su kapetanica i dokapetanica Anamarija Kasić i Zitta Sermek.

Anamarija Kasić kapetanica je Zagrebačkih pahuljica već osam godina.

Kakva je atmosfera u ekipi?

Atmosfera u ekipi je radna ali i zabavna! Ovo nam je zapravo najteži, ali i najslađi dio sezone. Radimo punom parom na ledu i van leda. Imamo i psihološku pripremu i suhe treninge s obzirom da je situacija s ledom u Zagrebu takva kakva je već duže vrijeme. Većini nam je ovo prvo Svjetsko prvenstvo doma što nam je dodatna motivacija i razlog za dobru pripremu.

Što očekujete od nastupa, s čime bi bile zadovoljne?

Mislim da smo kroz ovu sezonu tehnički napredovale i da imamo snažne i dobro složene programe što ćemo i pokazati. Koncentrirane smo na sebe i na to da svaki trening maksimalno iskoristimo. Sigurna sam da ćemo dati sve od sebe da otkližemo najbolje što možemo i pokažemo publici koliko je sinkronizirano klizanje prekrasan, ali i zahtjevan sport.

Imate li neku ekipu koja vam je uzor?

Naravno! Svaka od nas ima svoje favorite. Uvijek sa žarom pratimo ostale ekipe i njihova državna i međunarodna natjecanja. Među najdražima su nam finske ekipe Helsinki Rockettes i Team Unique, Kanađanke Les Supremes koje su zadnje dvije godine osvojile svjetska prvenstva i američke ekipe Team Skyliners i Haydenettes.

Što za vas kao kapetanicu ekipe ali i sve cure znači nastup pred domaćom publikom?

Nastup pred domaćom publikom je posebna čast i zadovoljstvo cijeloj ekipi. Kod nas u sinkroniziranom klizanju publika svojim navijanjem stvori posebnu atmosferu i to je nešto što nas dodatno ponese kroz programe. Taj osjećaj kada čuješ publiku i navijanje se ne može opisati, to jednostavno treba doživjeti. Jako smo uzbuđene i jedva čekamo izaći na led u Areni!

Koliko dugo ste kapetanica ekipe? 

Kapetanica sam već 8 godina. Zapravo, kapetanicu i dokapetanicu bira trenerica i to mora biti netko tko je svojim treniranjem i ponašanjem uzor i primjer drugim klizačicama. Uloga kapetanice je važna, jer je ona poveznica između ostatka ekipe i trenera. Doprinosi boljem odnosu klizačica unutar ekipe, odlučuje o detaljima vezanim za treninge (oprema, određene funkcije u ekipi). Također, kapetanica treba paziti na atmosferu unutar ekipe, ali i na disciplinu svih klizačica na treninzima.

Zitta Sermek dokapetanica je Zagrebačkih pahuljica, kliže od svoje sedme godine, a otkrila je i tko je njezin favorit na Svjetskom prvenstvu.

Kada ste se počeli baviti klizanjem?

Klizanjem sam se bavim od 2008. kada sam imala 7 godina. U Pahuljicama sam od 2009. Tada se u Zagrebu održavalo Svjetsko prvenstvo koje sam pratila u Domu sportova s djedom. Moja povezanost s klizanjem zapravo je obiteljska, jer je deda baš u tom periodu 2008./2009. bio liječnik Pahuljicama. Nadam se da će i ovo Svjetsko prvenstvo nekim mladim gledateljica probuditi ljubav prema klizanju i sportu kako je i meni i da će neke od njih započeti svoju priču s Pahuljicama.

Kako ste reagirale kada ste saznale da se Svjetsko prvenstvo 2024. održava u Zagrebu?

Svjetsko prvenstvo se trebalo održati u Zagrebu još 2021. ali je otkazano zbog pandemije, tako da smo svakako očekivale da ćemo uskoro biti domaćini. Najviše nas je zapravo brinulo to što Ledena dvorana Doma sportova nije u funkciji, pa nismo očekivale da bi prije kraja obnove bilo moguće održati prvenstvo. Osobno nisam vjerovala da će se Svjetsko prvenstvo održati sve dok nam nije došla službena obavijest iz Saveza, a najviše me iznenadilo i razveselilo to što kližemo u Areni Zagreb, što je prava rijetkost.

Imamo još malo treninga koje planiramo maksimalno iskoristiti. Naravno, već se osjeća i uzbuđenje i neka pozitivna nervoza, jer već dugo godina nismo nastupale ispred domaće publike. Svakako se veselimo pozvati sve prijatelje i obitelji koje nas možda nemaju često priliku gledati kako kližemo, ali baš zbog tako bitne publike želimo biti maksimalno spremne i sigurne.

Koliko je važna bliska suradnja i prijateljstvo između kapetanice i dokapetanice za cijelu ekipu?

Nama je najvažnija zapravo kvalitetna komunikacija unutar ekipe što je ključno za svaki ekipni sport. Budući da nas ima puno i kapetanica i dokapetanica predstavljaju vezu između trenera i svih ostalih klizačica, tako da je važno da se dobro razumijemo, da se znamo međusobno slušati, a naravno i da održavamo pozitivan timski duh u svim situacijama.

Mislite li da će kanadska ekipa Les Supremes osvojiti i 3. uzastopni naslov svjetskih prvakinja i kakav plasman priželjkujete za Zagrebačke pahuljice? 

Pratila sam ostala jaka međunarodna natjecanja na kojima su Les Supremes otklizale stvarno kvalitetne programe. Osim toga, surađujemo već dugi niz godina s istim trenerom Pascalom Denisom, kojemu smo iznimno zahvalne na angažmanu, tako da se između Pahuljica i Les Supremes stvorila jedna posebna veza. Naravno, želim im svu sreću na Svjetskom prvenstvu.

Moram priznati da su me ove godine Haydenettes iz SAD-a oduševile svojim programima, tako da su one ipak moj subjektivni favorit.

Vezano za plasman, nama je kolektivno najbitnije da smo mi i trenerica zadovoljne otklizanim programima. Ovi programi imaju posebno mjesto u našim srcima i jako smo vezane za njih budući da kratki program kližemo na Mariju Magdalenu, a slobodni program na miks glazbe iz Pirata s Kariba koji je djelomično u izvedbi Stjepana Hausera. Dakako, nadamo se i što boljem plasmanu, no primarno smo fokusirane na ostvarivanje nekih internih ciljeva koje smo si zacrtale tijekom sezone.

Hrvatski klizački savez

Fotografija: Renato Branđolica