Zagrebački festival turističkog filma

Od 4. do 6. lipnja, ambijentalni prostor zagrebačkog Muzeja Mimara, i ove se godine pretvara u filmsku pozornicu s okusom turizma i putovanja, i na najbogatijem dosad, trećem izdanju Festivala turističkog filma, koji je dosadašnjim izdanjima pridobio simpatije i publike i struke, ugošćuje najbolje svjetske turističke filmove iz čak 58 zemalja.Spomenka SaragaTako će posjetitelji, i to za nula kuna, trebati prošetati do najljepšeg zagrebačkog muzeja, ugodno se smjestiti te tijekom tri dana programa filmski ‘otputovati’ u brojne zemlje obojene jedinstvenim kulturama, tradicijom i ljepotama, među kojima i nama sasvim egzotične, poput Bangladeša, Kolumbije, Perua, Bolivije, Laosa, Indije, Dubaija, Australije, Filipina, Myanmara…

Izabrani filmovi, njih 113 u konkurenciji od 300 pristiglih, nude šaroliku tematsku lepezu, od promocije turističkih destinacija, avanturističke ponude, ekstremnih sportova, nautičkog turizma, hotela i resorta, različitih kultura i tradicija, kao i religijskog i ruralnog turizma, a prikazivat će se u četvrtak, 5. lipnja, od 17 do 22 sata u Muzeju Mimara.

Najbolje će filmove izabrati sedmeročlani stručni žiri, kojim predsjedava turistički novinar, redatelj i snimatelj Rupert Parker, direktor Festivala u Portugalu Hugo Marcos, novinar i TV voditelj Azer Garibov iz Azerbajdžana, Tanja Kanceljak s Hrvatske radiotelevizije, Zdenka Šutak iz Ministarstva turizma RH, montažerka Goranka Greif Soro i skladatelj-producent-aranžer Igor Savin.

Uz filmski program pripremljen je i raznovrsni popratni program za goste festivala, kao okrugli stolovi (na teme ‘U službi promocije turizma’, ‘Visokotehnološki turizam’, ‘Putopisna reportaža’, ‘Ruralni tuizam’…) ili pak razgovori s autorima i direktorima turističkih festivala iz Grčke, Poljske, Austrije, Francuske, Bugarske, Portugala koji će predstaviti srodan festival u svojim zemljama.

Zagreb Tourfilm festival, od lani je punopravni član CIFFT-e, međunarodnog udruženja turističkih filmskih festivala, a zahvaljujući upornom i uspješnom angažmanu direktorice Spomenke Sarage, koja svake godine dovodi sve veći broj inozemnih autora i gostiju, uvelike pridonosi promociji Zagreba i Lijepe naše širom globusa

I. C.