Završena vladavina maškara u Crikvenici

Došao je kraj vladavine crikveničkih maškara, a samim time i kraj maškaranih događanja na Rivijeri Crikvenica. Ovogodišnje održavanje „Maškara“ trajalo je od 13. siječnja do 14. veljače.
Manifestacija je počela tradicionalnim maškaranim druženjem u Matkovićima, gdje su ugošćene ostale maškarane grupe s područja Grada Crikvenice i okolice. U večernjim je satima izvršena primopredaja gradskih ključeva iz ruku Ivone Matošić Gašparović, gradonačelnice Grada Crikvenice, u ruke maškara te podizanje maškarane zastave, što je simboličan znak da maškare preuzimaju vlast u Crikvenici. A bilo je to razdoblje zabave, pjesme, plesa, kreativnih maski i najbolji način za buđenje iz „zimskog sna“.

Osim maškaranih druženja u organizaciji naših udruga za očuvanje narodnih običaja, Rivijera Crikvenica je nudila mnoštvo drugih sadržaja za sve generacije, ljubitelje ovog najveselijeg razdoblja u godini.
Prvi ovogodišnji glazbeni gosti u maškaranom šatoru na Trgu Stjepana Radića bili su uvijek energični „Grooversi“. Dječja i Velika maškarana povorka, održane 28. siječnja, bile su kruna maškaranih događanja, s oko 2.500 sudionika i mnogobrojnom publikom.  Nakon povorki, zabava se nastavila u šatoru uz „Koktelse“. Kralj dobre zabave, koji je 3. veljače učinio ranije spomenuti šator premalenim, bio je uvijek raspoloženi – Jole!
Mislili smo i na naše najmlađe i njihovu pratnju te je i za njih bio organiziran program u vidu čajanke, animacije i tombole, OŠ Zvonka Cara je bila domaćin manifestacije pod nazivom „Čakavsko maškarano zapolne“ i „Maškaranog rukometnog turnira“, a OŠ Vladimira Nazora domaćin „Maškaranog koncerta“ Glazbene škole.
Crikveničke maškare i one koje su doputovale isključivo radi „Maškarane šetnje“ po Ljubavnoj cestici, imale su priliku pokazati svoj sportski duh i ljubav prema prirodi.
Čista srijeda, 14. veljače, bila je koban dan za crikveničkog mesopusta Otpisanoga, kojem je pročitana osuda te je potom i spaljen.

Bolje se nisu „proveli“ ni selački, a ni jakovarski mesopust, koje je zadesila ista sudbina.
I ta su mjesta crikveničke rivijere svojim mještanima i posjetiteljima pripremila maškarana događanja – tako se moglo uživati u glazbenim nastupima, tomboli, tancat selačko kolo ili pak svjedočiti jedinstvenom običaju mlaće prazne slame.
U maškaranom razdoblju Rivijera Crikvenica je i ove godine pripremila posebne pogodnosti i povoljne paket aranžmane te su se pod nazivom „Vesela maškarana škrinjica“ krili razni popusti u ugostiteljskim objektima, trgovinama, frizerskim i kozmetičkim salonima koje su mogli iskoristiti svi zainteresirani.
Ne zaboravite posjetiti najveselije fotogalerije na www.maskare.net, Facebook stranici Maškare Crikvenica i Instagram profilu maskare­_crikvenica. Neka vam budu podsjetnik na najveselija zbivanja na Kvarneru i uvertira za one nadolazeće, kojima se već sada počinjemo veseliti.