ZAVRŠETAK MAŠKARA 2017.

Došao je kraj i ovogodišnjim maškaranim doživljajima. Mnogi će ljubitelji petoga godišnjega doba reći da je su im maškarani tjedni proletjeli u trenu. Kako i ne bi, uz sjajne maškarane fešte, vesele povorke i brojna zabavna događanja.

Gradski će ključevi uskoro biti vraćeni u prave ruke, a maškare će ponovno zavladati tek sljedeće godine.

Završetak maškaranih događanja pruža priliku da se još jednom podsjetimo na vrijedne tradicionalne običaje na crikveničkoj rivijeri, koji se prenose s koljena na koljeno.

Tako će se na “Mesopusni utorak”, 28. veljače, u Selcu održati tradicionalna mlaća slame. U poslijepodnevnim satima Selačka mantinjada kreće na Brdo, gdje ih čekaju mlatačice slame, žene u svečanim i radnim narodnim nošnjama s baškotima i kavom. Povorka ide prema centru mjesta, u 16 sati započinje mlaća – mlatačice mlate i zapale slamu, a dok se pleše Selačko kolo, mještani s nestrpljenjem promatraju na koju stranu odlazi dim. Kaže se da, ukoliko ode prema moru, godina će donijeti više ribe, a ako krene prema kopnu, bolje će roditi zemlja. U 21 h će se u Domu prosvjete u Selcu održati posljednja ovogodišnja maškarana zabava uz grupe “Mastersi” i “Baruffa”, a iste će se večeri izvlačiti i dobitnik velike tombole.

Na Čistu srijedu, 1. ožujka, u svim će se mjestima crikveničke rivijere paliti lutak mesopust, simbolični krivac za sva zla i nedaće u prethodnoj, 2016. godini.

U Crikvenici program započinje u 16 sati čitanjem šentence i suđenjem mesopustu na Trgu Stjepana Radića, nakon čega slijedi spaljivanje na vrhu Vele palade.

U Dramlju će se u 16 sati Dramaljski balarini i mještani okupiti pokraj Hrvatskoga narodnog doma, nakon čega će se spaliti mesopust.

Mještani Jadranova će svoga mesopusta početi ispraćati u 17 sati, čitanjem šentence u Domu kulture.

U Domu prosvjete u Selcu u 16 sati počinje čitanje šentence, a mesopust će se nakon toga paliti na rivi.

Uživajte još malo s nama na crikveničkoj rivijeri u društvu tradicije! Saznajte što su sve skrivili ovogodišnji mesopusti, nasmijte se i zabavite!

Do sljedeće godine, veliki maškarani pozdrav i uživajte u foto galerijama na stranicama na www.maskare.net i Facebook stranici Maškare Crikvenica, najboljim i najveselijim maškaranim stranicama!

 

PR: Marijana Biondić, direktorica TZG Crikvenice