Završio 1. Food Film Festival Zagreb

U posljednjih deset dana građani Zagreba kao i turisti mogli su uživati na 1. Food Film Festivalu u parku Zrinjevac. Festival koji spaja hranu i film na najbolji je mogući način pokazao kako Zagreb gastronomski ima puno toga za ponuditi, kako Zagrepčani obožavaju događanja na otvorenom i kako se može smjestiti uz bok drugim europskim gradovima.

Ponajbolji zagrebački bistroi, restorani, slastičarnice i vinoteke spremali su svoje specijalitete, dani su bili ispunjeni zanimljivim kulinarskim radionicama domaćih chefova i gastronoma, a večeri su bile rezervirane za filmove o hrani, plesnjake i druženja. Odlično vrijeme tijekom cijelog festivala bilo je samo šlag na torti koji je iz dana u dan mamio sve veći broj posjetitelja,pa je festival tijekom deset dana posjetilo preko 110.000 ljudi.

Turisti iz svih krajeva svijeta, od Južne Koreje, Kine, Japana, Australije, Njemačke do Engleske bili su oduševljeni ovim događanjima u post ljetnim danima te specijalitetima koje su im dijelili u šatoru šefa kuhinje.

FFFZ-zadnji dan‘Ovo je Zagrebu trebalo’, ‘Nešto ovakvo bi uvijek trebalo biti u gradu’, ‘Trebalo bi trajati 365 dana godišnje’, ‘Treba produžiti festival barem na mjesec dana’, ‘Falit će nam ova druženja na dekicima’, ‘Zagrepčani konačno leže na dekicama u centru grada’, ‘Ovo nema ni London’, ‘Kada je iduće izdanje’… samo su neki od komentara pristigli na adresu organizatora koji iduće gastro-filmsko druženje najavljuje za 2016. godinu.

Tijekom festivala, filmove je gledalo oko 7.000 posjetitelja, svakodnevno je posuđivano  250 dekica, podijeljeno je preko 7.500 bočica Coca-Cole uz filmske menije, prodano je preko 7.000 filmskih menija i jela, podijeljeno je 35 kilograma tune, napravljeno je i podijeljeno preko 30 kilograma Pikovog mesa, a tijekom kulinarskih radionica podijeljeno preko 3.000 porcija hrane.

Zadnji dan festivala bio je rezerviran za kulinarsku radionicu Igora Tomljenovića, vlasnika bistroa Lari&Penati, koji je demonstrirao tehniku kuhanja Sous vide i u intimnoj atmosferi za izlagače, organizatore i prijatelje pripremio piletinu, ribeye odrezak, svinjsku vratinu, pečene brizle i foie gras.

Zadnji film koji je bio na rasporedu festivala ‘No Reservations’ s Catherine Zeta-Jones i Aaronom Eckhartom u glavnim ulogama, uz koji su se pripremale bruschette i dijelila gratis 0,5 Coca-Cola, rekao je zbogom ovom izdanju festivala do 2016. godine.

T. F. / Foto: Jan Serdar