
Obrtnička zadruga PESLA obilježila je svoj 86. rođendan organizacijom stručnog skupa za pekarsko-slastičarsku industriju. Sajam Kruh – Torta – Obrtnik okupio je 1. i 2.10. dvorani Family malla u Zagrebu najeminentnija imena industrije pekarstva i slastičarstva koji su na više od 25 štandova prikazali najnovije tehnologije, repromaterijale i gotove proizvode.
Težište sajma je stavljeno na stručne panel rasprave, prezentacije i edukacije stručnjaka iz Njemačke, Francuske i Italije, a koje su bile odlično posjećene od strane struke. Tako su prisutni mogli slušati o umjetnosti slastičarstva, tajnama smrznutih proizvoda, kruhu kao „super hrani“, izazovima pekarstva i slastičarstva u promociji hrvatskog turizma i drugima.

Posebnu pozornost privuklo je predavanje o kiselim tijestima u kojem je struka objasnila i razotkrila razloge uspjeha craft pekarstva i proizvoda s kiselim tijestima jer upravo svjedočimo ekspanziji otvaranja novih prodajnih mjesta i pogona u Zagrebu u tom segmenta pekarske struke.
Kroz panel raspravu Kruh kao super hrana struka je dokazala da namirnica koju svakodnevno konzumiramo i koja je često na „lošem glasu“ zbog svog sastava, može biti napravljena od kvalitetnih sastojaka potrebnih zdravom funkcioniranju našeg organizma. Posebnu pozornost izazvala je radionica poznate i nagrađivane hrvatske slastičarke Mirjane Špoljar na temu čokolade, a nakon radionice svi kolači su se mogli i degustirati.
Održan je i aktualan panel o zapošljavanju stranih radnika s posebnim osvrtom na zapošljavanje radnika iz trećih zemalja. Na panelu su sudjelovali predstavnici HUP-a, HGK te mali i srednje veliki obrtnici iz pekarske i slastičarske struke. Panel rasprava je izazvala veliki interes posjetitelja zbog konkretnih informacija i pojašnjenja koja su svi prisutni dobili.
Zadruga PESLA organizacijom sajma imala je i posebnu misiju, naglasiti se kako se danas mali i srednji pekarski i slastičarski obrti koji se najčešće grade u obiteljskom krugu suočavaju s raznim problemima koji su dio turbulentne svakodnevice pokušavajući opstati i preživjeti. Nedostatak radne snage i suočavanje s drugim i različitim kulturama i običajima novih djelatnika iziskuju višestruke prilagodbe. Opterećenost tržišta proizvodima stranih velikih proizvođača hrane s niskom cijenom proizvoda, borba s visokim cijenama sirovina za proizvodnju i potpuno nepoticajan i rigidan porezni sustav koji pokazuje nebrigu i nerazumijevanje prema vrijednostima ručnog rada i domaćeg lokalnog proizvoda – sve su to izazovi s kojima se pekarska i slastičarska struka svakodnevno suočava.
Sajam KRUH – TORTA – OBRTNIK zamišljen je kao zajednički glas upravo tog segmenta poslovne zajednice. Mali, lokalni proizvođači domaće zdrave hrane, u koju su ugrađene kreativnost i mašta vrijednih obrtničkih ruku dolaze sve češće su na naše stolove kao vrlo visoko vrednovan proizvod. Želimo li razviti visokokvalitetnu turističku ponudu koja nudi domaći autohtoni proizvod, moramo osvijestiti što je taj proizvod i od kuda dolazi. Takvim pristupom postavit će se novi sustav vrijednosti i pomoći malim i srednjim pekarsko-slastičarskim obrtima.
Damjana Domanovac