Završnica 2. Hrvatskog festivala hrane i vina

Zadnji, treći dan 2. Hrvatskog festivala hrane i vina u Areni Zagreb, zahvaljujući vrhunskim domaćim i stranim stručnjacima protekao je u znaku vrhunske gastro – enološke ponude domaćih i stranih poznavatelja te ljubitelja dobre hrane.

Na pozornicu se po drugi puta na Festivalu, popeo vrhunski talijanski chef Renato Rizzadi kako bi pripremio jedno od svojih omiljenih jela, rižoto s Amarone vinom i crvenim radičem. Gosti Festivala imali su priliku probati ovu deliciju za koju chef Rizzardi tvrdi kako je najbolja na svijetu. Obrađuje se na tradicionalan način, a odležala je čak devet godina kao bi dosegla vrhunac kvalitete. Voditelju Frani Ridjanu otkrio je i brojne detalje svog kulinarskog puta i tajnu svog uspjeha: ‘Znao sam da ću postati kuhar od svoje 14. godine. To je moj život i moja strast. Moj otac je htio da budem inženjer građevine, ali već pri prvom susretu s kuhinjom znao sam da je ovo moj poziv. Ispunio sam si dječački san!’.Organizatorice i Renato Rizzardi

Kako se priprema majsko vino, cicvara ili kipfelkoch doznali smo na cooking showu ‘Muzeja u loncu’ koji je predstavio gotovo zaboravljena jela požeškog kraja.

Svi koji vole slatko došli su na svoje na jednom od najposjećenijih cooking showova, onom Teje Mamut i talijanskog slastičarskog velemajstora Gianluce Fusta.  Dok je Tea Mamut pripremala desert zanimljivog naziva Pijesak, njezin se kolega posvetio kompleksnom malom remekdjelu u bojama talijanske trobojnice. Jagode, bijela čokolada, tradicionalni talijanski okrugli biskvit baba i ganaš od bijele čokolade s bosiljkom, činili su desert za pamćenje kojeg su probali mnogobrojni posjetitelji.

Okuse Makedonije dočarao je kuhar Ordancho Unev koji je pripremao janjeće kotlete u umaku od sjemenki bundeve i palentu sa sirom te pastrvu na ohridski način.

Na sajmu su se predstavila i polaznici ugostiteljska škole i dokazali kako uz takve mlade snage ugostiteljstvo u Hrvatskoj ima razloga za optimizam. Na oduševljenje prisutnih ukrašavali su slastice i spravljali koktele te razvlačili tradicionalne zagorske štrukle.

Black torteloni punjeni škarpinom, krema bruciana od parmezana, scampibisque sa zelenim čajem te knedlice od sira na coulisu od jagoda i balsamico christiana rajčica. Sve ove divote bile su predmet cooking showa poznatih chefova iz Bistroa Apetit, Christiana Cabaliera i Gregoria Manuccia.

Petra Jelenić, još jedna domaća slastičarska zvijezda, održala je svoj Choco&cake&bake show na temu zdravih slastica. Pripremila je fine bezglutenske kekse od čokolade, prosenog brašna i omiljenog joj maka. Zdravim pristupom slasticama izazvala je velik interes posjetitelja – ‘Drago mi je što ovaj pristup pripremanju slastica nailazi na sve veći interes. Zdravo može biti jako fino s obzirom na reakcije posjetitelja to smo danas uspjeli i dokazati!’.

Međimurci iz restorana Pansion Mamica održali su pak cooking show u kojem je vino odigralo glavnu ulogu. Imali smo tako priliku kušati juhu od Graševine Zdjelarević, guščju jetru u umaku od Porta te medaljone jelena na stupnički.

Šećer za kraj bila je radionica autorice popularne kuharice ‘Mama kuha’, Suzy Josipović, koja je u svom trećem nastupu na ovogodišnjem 2. Hrvatskom festivalu hrane i vina predstavila svoje umijeće pripremanja slastica. Kušajući slastice ove poznate mame i kuharice doznali smo i zašto su njene kuharice toliko popularne. Deserti pripremljeni od jednostavnih namirnica koje baš svatko ima u svom hladnjaku uistinu, su pun pogodak.

Festivalski šušur vladao je i na brojnim vinskim radionicama. Od Vojvodine, preko Moslavine, do Istre, svoje je vinske kapljice predstavilo stotinjak vinara. Više od 300 izlagača i tisuće posjetitelja, zahvaljujući eno–gastro ponudi i trudu organizatora Zvona Cateringa, obilježili su zatvaranje 2. Hrvatskog festivala hrane i vina.

P. R.