Ženska udruga WoW otkriva zanimljive vinske lokacije

Poznatu udrugu Women on Wine koja okuplja zaljubljenice u vino iz svih dijelova Hrvatske, vinske ceste svake godine vode u nove i zanimljive vinorodne krajeve Hrvatske

Udruga WoW prije svega želi istaknuti prisutnost ženske populacije na domaćoj vinskoj sceni, ali isto tako i promovirati vrhunska hrvatska vina, kako na domaćem tako i na inozemnom tržištu. Na WoW-ice je stoga možda najbolje gledati kao na jedan tim iskusnih poznavateljica vina kojega čine vinarke, vinotekarke, enologinje i sommelierke, ali i profesionalke kada je u pitanju marketing i novinarstvo.

Upravo ta jedna profesionalnost izražena je u pomnom planiranju svakog koraka udruge, pa tako i kreiranju plana druženja za novu sezonu koja otkriva neke od zanimljivih vinskih destinacija. Prema nedavno usuglašenom planu aktivnosti i druženja za novu vinsku sezonu, WoW-ice će uskoro posjetiti i Istru gdje će imati jedinstvenu priliku uživati u prirodnim ljepotama ove regije i naravno, vrhunskim vinima poznatih lokalnih proizvođača.

Vinske avanture „po putu“

Članice udruge WoW planiraju održati čak 30-tak susreta s vinskim prefiksom, a najintenzivniji period druženja su upravo ovi mjeseci na zalasku godine kada se održavaju berbe i prerađuje grožđe, te nešto kasnije kada se kušaju mlada vina među kojima se uvijek nađu nove senzacije.

Prvo na redu je druženje u Istri, točnije posjet renomiranoj vinariji Dvorac Belaj koja će ugostiti članice udruge i predstaviti najbolje iz svojih podruma, a potom i sudjelovanje udruge na poznatim Danima jegulje u Neretvi gdje će se uz tradicionalne neretvanske specijalitete od jegulje i druge delicije probati i neka od najboljih vina tog kraja poput onih iz vinarije Prović.

U planu je i putovanje članice udruge s poznatim vinarom u istraživanje talijanskih vinskih regija, a tamo već kasnije u vrijeme romantičnog proljeća udruga WoW tradicionalno već poziva na originalan event Vino i Kino kojim se obilježava Valentinovo kroz jedno zanimljivo druženje i vinsko-filmske užitke. Sve u svemu puno je planova, a malo vremena, no za raspoloženu i veselu grupu istinskih zaljubljenica u vino ovakva druženja i razne aktivnosti kojima se potiče konzumacija vina iz domaće proizvodnje, ništa nije previše naporno.

Istarske vinske priče

Istra je poznata po neodoljivim vinima lokalnih vinara, a posjet vinariji Dvorac Belaj, kao i neke kasnije planirane posjete lokalnim istarskim proizvođačima vina poput vinarije Meneghetti te obilazak poznate Vinistre, vinskog događanja godine u Istri, sasvim sigurno će dočarati sve kvalitete i prednosti vina s ovog poluotoka.

Prilikom posjeta vinariji Dvorac Belaj, članice udruge WoW imat će priliku kušati neka od najboljih vina iz njihove ponude uključujući osvježavajuću Malvaziju Kseniju 2015, vrhunski Chardonnay iz 2016 te Merlot i Cabernet Sauvignon koji je odležao u posebnim barrique bačvama, a sve to uz pratnju tradicionalnih istarskih slastica i delicija. Degustacija vina obično potakne ugodne rasprave i razne vinske priče koje će se nastaviti kroz obilazak samog dvorca i uživanja u ljepotama okolne prirode. Raskošni barokni dvorac nekada je bio u vlasništvu plemićkih obitelji, a danas je upravo ta jedna skladna arhitektura sinonim za harmonična i kvalitetna vina koja se ondje proizvode.

U svakom slučaju WoW ekipu čeka intenzivna, ali ugodna sezona koja će zasigurno otkriti nova vinska iznenađenja i nova prijateljstva vezana kvalitetnim domaćim vinima.

Tekst: Andrea Pančur

Fotografija: Rene Karaman