ZWGW: U vrhunskoj hrani i vinima uživalo više od 6000 posjetitelja

Ovogodišnji Zagreb Wine Gourmet Weekend brojem posjetitelja nadmašio je prošlogodišnje izdanje. Vrlo bogat program, koji su činile interesantne radionice sa svjetskim stručnjacima, filmske projekcije, izložbe, cooking show s vrhunskim kuharima, zabavni večernji program uz 150 izlagača vina i delicija, zainteresirali su više od 6000 posjetitelja, koji su u dva dana trajanja Zagreb Wine Gourmet Weekenda uživali u prostoru Gliptoteke HAZU i Centra Kaptol.

ZWGW ponovo je dokazao svoj međunarodni karakter, uz pedesetak izlagača iz Francuske, Španjolske, Italije, Slovenije, Austrije, Srbije, BiH, Crne Gore i Makedonije, brojni svjetski značajni vinski eksperti sudjelovali su u festivalskom programu. Uoči ulaska Hrvatske u EU na festivalu je održana radionica Hrvatsko vino u EU. Na okruglom stolu je uz domaće stručnjake Snježanu Blažić, Božicu Marković i Ivicu Matoševića, sudjelovao i predsjednik udruge Austria Wine Marketing, Willi Klinger, koji je ohrabrio domaće vinare rekavši: „Nemojte se pribojavati EU, u Austriji se danas prodaje veći postotak domaćih vina, no što je to bio slučaj prije ulaska u Europsku uniju. Nema razloga zbog kojih se u Hrvatskoj ne bi ostvario isti scenarij.“

„Jako smo zadovoljni ovogodišnjim ZWGW-om prvenstveno jer smo uspjeli u svom naumu proširenja festivalskog sadržaja, kroz dva tjedna Warm up događanja, Fuliranjem u dvorištu Gliptoteke i ostalim događanjima koji su naišli na izvrstan odaziv publike. U dva dana festivala ugostili smo više od 6000 ljudi, što je impresivna brojka i za značajne festivale organizirane na puno većim vinskim tržištima. Bogatstvo programa i iznimna posjećenost prvo su što su naši međunarodni gosti zamijetili na ovogodišnjem festivalu, što je još jedan dokaz uspješnosti Zagreb Wine Gourmet Weekenda. Zahvaljujem se svim našim sponzorima i suradnicima koji su ovaj festival i omogućili, posebice sam zahvalan Zagrebačkoj banci, koja od samog početka prepoznaje značaj i podržava festival“, rekao je direktor festivala Dražen Lazić po završetku programa.

Uoči Party programa u subotu, u sklopu ZWGW-a dodijeljene su nagrade Dobri restorani 2013. Najbolji restoran Hrvatske ove godine je Bistro Apetit koji je ujedno proglašen i najboljim restoranom grada Zagreba. Ponovljeni uspjeh iz 2012. potvrdio je da su Sanja i Christian Cabalier dobro pogodili goste konceptom „kuhanja za publiku“, a ne za gastronomske kritičare.

To nije jedina nagrada koja je dodijeljena u sklopu ZWGW-a. Udruga Women on Wine dodijelila je svoje nagrade za najbolje WOW vino u četiri kategorije. Najbolje bijelo vino po izboru članica i simpatizerki udruge je Tomac Amfora 2008. Trapan Revolution 2010. najbolje je crveno vino, a u kategoriji desertnih vina pobjednik je Corona Grande 2011. vinarije Benvenuti. Vinarija Senjković ove godine ima najbolje ružičasto vino „Spoža 2011.“ koje je i osvojilo i Grand Prix nagradu. „Svaka nagrada je posebna jer znači priznanje ljudi za koje i radimo vina i pri tom očekujemo da im se svide.“, zahvalila se WOW-icama Magdalena Senjković.

„Spoža je savršena za toplije dane godine koji su pred nama i ima WOW efekt koji smo tražile. Bilo nam je važno da se radi o vinu autohtone sorte Plavac mali. Vino je elegantno i ozbiljno, slijedi ideju da je laganije crveno vino, a s druge strane prati ideju biti veliko vino. Najbolje ga je uživati tamo odakle dolazi, na suncu uz more“, rekla je prilikom dodjele nagrade članica udruge WOW Nina Levičnik.

Kao specifičnost ZWGW-a vrlo je dobro prihvaćen i večernji, Party program, u sklopu kojeg su od četvrtka do subote nastupili bendovi Hotline, Whatta Band, u suradnji s Mojo Barom i Jazz Busters, Cuban Service te Mate Grgat i prijatelji, kao i DJ-i: Phat Phillie, Bizzo Bodega, Vedran Rako i Ozren Kanceljak.

ZWGW potvrdio se kao najznačajnija regionalna izložba vina i gastronomije te postao nezaobilazno mjesto za prezentaciju i promociju vina i hrane domaćim te stranim kupcima i medijima, ali i mjesto na kojem se svi zainteresirani mogu informirati o najnovijim međunarodnim trendovima i iskustvima u području vinarstva i gastronomije.

P. R.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.