Zlato za Stina Majstor u Bordeauxu

Jako vino, Stina Majstor Plavac mali barrique 2009, na Le Challenge International du Vin Bordeaux 2013, osvojio je zlatnu medalju.

Veliko je priznanje i to što su se od ovog mjeseca vina ove vinarije iz Bola na Braču našla u ponudi belgijskog restorana Le Chalet de la Forêt  s dvije Michelinove zvjezdice.

A još jedno priznanje stiglo je od Jamesa Sucklinga, jednog od najutjecajnijih američkih vinskih kritičara, ali za Stina Pošip. Kako opisuje na svom blogu, nedavno je njegov prijatelj na ručak donio bocu Stine Pošip, a evo što Suckling nakon toga piše na svom blogu, ocjenjujući vino s respektabilnih 91 boda:

‘Danas je prijatelj donio ovu bocu i bila je ukusna s jednostavnom seafood zelenom salatom. To je odlično hrvatsko vino proizvedeno iz nepoznatog grožđa pošip koje raste na otoku Korčula. Vino je vrlo mineralno i citrusno s brazilskom limetom i mineralnim karakterom. Puno, još agilno i živahno/aromatično. Vrlo je čelično/jako/tvrdo sa snažnim, svježim kiselinama. Obilje morske soli i voća u finišu. Piti sada. 91 bodova.’

Ovo vino, Stina Pošip 2011 britanska grupa neovisnih vinskih kritičara Wine Gang prošle godine na Londonskom sajmu ocijenila je s 90 bodova i izdvojila kao treće najbolje bijelo suho vino sajma. Berba 2011 upravo je na isteku, prodaju se zadnje boce pa se s nestrpljenjem očekuje novu 2012. Poučeni dosadašnjim iskustvom sa svim do sada proizvedenim vinima Stina, ne treba sumnjati da će nova berba biti na nivou 2011, ako ne i bolja.

P. R.

Pročitajte još: Svjetsko priznanje za dizajn vina Stina

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.