„2. IN VINO VERITAS“- vinski festival u Puntu

Tijekom proteklog produženog vikenda,  9.i 10. lipnja, u Puntu na otoku Krku održan je vinski Festival „IN VINO VERITAS“.

Festival je inicirala je novinarka i vinska promotorica Sanja Muzaferija a realizirala TZ Punat, u suradnji s Općinom Punat, a ove godine i uz podršku i TZ Kvarnera i udruženja „Kvarner Wines“. 

Dok su lani na zlatni otok Krk stigli vinari (i vina) iz Baranje, Erduta i Iloka, ove se godine Punat okrenuo jakim susjednim snagama vinskog svijeta s Kvarnera i obližnjeg Vrbnika, pa su u Punat stigli vinari objedinjeni u „Kvarner Wines“.

Nakon pozdravnih govora organizatora, načelnika Daniela Strčića i direktora TZ Punat Branka Karabaića, te nekoliko riječi Sanje Muzaferije i eno i gastro znalca Domagoja Jakopovića Ribafisha – koji je postao svojevrsno zaštitno lice festivala te prošle godine upravo u Puntu dovršio i svečano obilježio finale svog trogodišnjeg veličanstvenog projekta „Rok otok“ – počelo je točenje vina. Na, Trgu zahvalnosti, u središtu Punta pila su se fina vina i slušala odlična glazba. Mnogobrojni okupljeni gosti, turisti, domaći i strani posjetitelji otoka kušali su vina Vinske kuće Pavlomir iz Novog Vinodolskog, te vrbničkih PZ Vrbnik, Vinarije Gospoja, Kuće vina Ivan Katunar, Estate Winery Katunar i Šipun.

Uz asistenciju direktora udruženja „Kvarner Wines“, Žarka Stilina Belca, prijatelj Punta, bloger Domagoj Jakopović Ribafish, intervjuirao je vinare izlagače koji su predstavljali svoje etikete. Glazbena podloga prve je večeri bila izvrsna svirka jer su nastupili renomiorani glazbenici Elvis Stanić’s FRENCH TOUCH Accordion Trio (Elvis Stanić: harmonika; Spartaco Črnjarić: gitara; Darko Mihelić: kontrabas & DJ The Funkabels)

Idućeg dana, u subotu, 10.6., u restoranu BOCOON, za sve koji su poželjeli saznati nešto više, stručnu radionicu „Tri aduta s Kvarnera“ održala je Lucija Matijević, sommelierka i ambasadorica „Kvarner Wines“, a pod pokroviteljstvom TZ Kvarnera. U vrlo zanimljivoj dvosatnoj edukaciji, zainteresirani slušatelji su pažljivo upijali svaku riječ i kušali vina od autohtonih sorti Kvarnera, žlahtine, trojišćine i sansigota/sušćana, a odlična predavačica ukratko se osvrnula se i na druga fina vina ovog kraja. Nakon radionice, ponvno se u središtu mjesta moglo kušati vino svih vinarija i uživati u pjesmi  klapa „Rašketa“ i „Tramontana“.

Toni Katunar iz Estate Winery Katunar, predsjednik udruženja „Kvarner Wine“, izjavio je: „Bilo nam je iznimno drago sudjelovati na festivalu „IN VINO VERITAS“ u Puntu jer smo tako i Puntarima i njihovim gostima omogućili kušanje naših vina i tako se uvjere u njihovu izuzetnu kvalitetu koja je sve više prepoznata i izvan naših granica.  Vjerujem da smo našim vinima doprinjeli i kvaliteti same destinacije i ponudili dodatni sadržsaj posjetiteljima. Nama je to, svakako, lijepa promiocija na domaćem terenu – uz strane goste. Zahvaljujemo domaćinima i organizatorima!  

Direktor TZ Punat Branko Karabaić rekao je: „Zanimljive radionice, sjajna glazba, odlično društvo i vrhunska vina –  čini mi se da su svi okupljeni – i vianri i publika – bili zadovoljni. To nas veseli. Vidimo se dogodine. “

Sanja Muzaferija