7. Međunarodni salon prestižnih vina DOBITNICI NAGRADE DECANTER 2021

Belvin, vinska škola jučer je u dvorcu Fužine u Ljubljani organizirala 7. međunarodni salon dobitnika nagrada Decanter Award za prestižna vina 2021. 31 vinara iz Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine predstavio se sa 84 uzorka. Stručna javnost i posjetitelji bili su dostupni samo vina koja su ove ili prethodnih godina nagrađena na londonskoj DWWA, Decanter World Wine Awards, najvažnijoj, najvećoj i najvjerodostojnijoj ocjeni vina na svijetu.

“Ocjena vina Decanter iz godine u godinu potvrđuje da je to daleko najvažnija ocjena na svijetu. U 18. izdanju ocijenjeno je rekordnih 18.094 uzoraka iz 56 zemalja. Vina iz Albanije, Armenije, Bolivije, Kazahstana i Perua, među Usprkos krizi, slovenski su vinari također poslali rekordna 242 uzorka Decanteru ”, rezimira Robert Gorjak (na slici desno), dipWSET, međunarodno priznati i jedan od vodećih slovenskih vinskih stručnjaka, direktor Belvinske škole i organizator salon Decanter Award. Michela Nassiz (na slici lijevo) iz časopisa Decanter istaknula je da je 78% od 242 uzorka poslana iz Slovenije nagrađeno. “To je dobar broj, a to je zato što Slovenija šalje vrlo kvalitetna vina. Slovenija ima veliki potencijal u vinskom turizmu jer je lijepa zemlja. “

Ovogodišnji rezultati posebno su zanimljivi jer se među osvajačima medalja pojavljuje veliki broj vinara, koji su obično izvan dometa radara. “Uvjeren sam da nema ljubitelja vina ili profesionalca koji poznaje sve nagrađivane vinare, a kamoli sva nagrađivana vina”, dodaje Gorjak. Decanterova medalja često znači iskorak iz anonimnosti. Cabernet Franc, 97 bodova) i Radgonska Gorica (Zlatna Radgonska Penina Rosé Extra Dry, 97 bodova) ocijenjeni su kao najbolji među najboljima, odnosno s platinom.

Tonja Blatnik

Fotografija: Peter Irman