Najmlađa hrvatska vinarija Agris, nakon nagrađene i na tržištu prihvaćene malvazije iz berbe 2015., lansirala je svoje novo vino, svježu graševinu iz kutjevačkog vinogorja.
Agris Graševina bistro je vino, zelenkastožute boje s blagim aromama tropskog voća, zelene jabuke i prosušenog sijena. Ugodne je kiseline i mineralnosti uz pikantan završetak i blagu gorčinu, karakterističnu za sortu. U Agris graševini uživajte samoj ili uz tjestenine s laganim umacima, rižote, ribu i svijetlo meso.
Agris vina namjenjena su HoReCa segmentu tržita, a u ponudi su vodećih hrvatskih distributera, Mohor trgovine u Zagrebu i Vidika iz Kastva. Moguće ih je kušati u ponajboljim hrvatskim restoranima, kao što su Plavi podrum, Kukuriku, Johnson i drugdje, što ne čudi, jer su sva vina svježa i mineralna kako bi se čim bolje sljubljivala s najfinijim jelima.
Vizija Agrisa je postati prepoznatljivi vinski butik koji na jednom mjestu nudi sve bisere hrvatskog vinogorja. Umjesto masovne proizvodnje, u Agrisu domaćim sortama posvećuju dužnu pažnju, čuvaju karakteristike sorte i podneblja pa je i graševina 2015. vinificirana u skladu s tradicijom kutjevačkog vinogorja.
„Izuzetno me veseli što smo zgotovili i buteljirali našu graševinu te je ovih dana krenula u distribuciju. Prve reakcije su odlične, restorateri u turističkim središtima nude je gostima uz riblje specijalitete pa se gosti iz prve ruke mogu uvjeriti koliko se ljube primorska i kontinentalna Hrvatska.“ – kaže nam vlasnica vinarije Agris, Jadranka Lešić. „Raznolikost vinskih regija, brojne autohtone sorte i tisućljetnu vinogradarsku tradiciju spajamo s vrhunskom tehnologijom u proizvodnji kako bi dobili prirodna vina beskompromisne kvalitete. U godinama koje su pred nama, razvijat ćemo se i povećavati ponudu kako bi na jednom mjestu predstavili bogatstvo kojim Hrvatska raspolaže“, zaključuje Jadranka.
Osobna iskaznica – Graševina 2015.
Sorta grožđa: graševina
Kategorija: suho vino
Vinogorje: Kutjevo
Berba: ručna u sanduke
Vinifikacija: kriomaceracija 16 h, prešanje, fermentacija, odležavanje na finom talogu
Dozrijevanje: inox 9 mjeseci, boca 1 mjesec
Sadržaj alkohola: 12,8 vol %
Ukupna kiselina: 5,8 g/l
Neprovreli šećer: 1,0 g/l
PR: Studio Conex