DVA i POL DESETLJEĆA SVIJETA u ČAŠI

 Prva hrvatska revija za vino, kulturu jela, pića i turizam Svijet u čaši 11. studenoga 2017navršila je punih 25 godina neprekinutog izlaženja. Jubilej je obilježen tradicijskim Ateljeom okusa i novim izdanjem revije br. 156.

Svečanost u povodu jubileja je, pred brojnim uzvanicima, održana za vrijeme festivala Zagreb Vino.com 2017, u prostoru Casinòa hotela Esplanade. Uz osovinu Mladen Horić, Željko Suhadolnik i Marko Čolić, u protoklarnome dijelu uz mikrofon a poslije i kroz druženje našle su se i zvijezde Ljudevit Grgurić Grga s Hrvatske televizije, te popularni pjevač vedrih nota Krunoslav Kićo Slabinac.

Željko Suhadolnik, Mladen Horić, Marko Čolić

Uz dobru hranu naših kuhara i znanih ugostiteljskih objekata te dobra vina hrvatskih vinara događaj je protekao, dakako, veselo. Bio je to svojevrsni podsjednik na eno-gastro druženja visokoga sjaja ali i na druge projekte što su ih Svijet u čašii izdavač revije – MAM-VIN d.o.o. organizirali kroz posljednjih 25 godina. Pa, evo da i ovdje ukratko podsjetimo što je to radio Svijet u čaši: akcije Dobro mi došel, prijatelj! – razmjena posjeta hrvatskih vinogradara/vinara s onima iz drugih zemalja, Ateljei okusa – svake godine u našim hotelima poput Esplanade, Intercontinentala (danas Westina), Korane Srakovčić, Antunovića – bez pretjeravanja grandiozni skupovi najboljih hrvatskih kuhara i vinara dakako s njihovim proizvodima, Europska vinska cesta uz sudjelovanje renomiranih hrvatskih, slovenskih, makedonskih, bosansko-hercegovačkih, talijanskih, francuskih, njemačkih, mađarskih vinskih kuća, Potrošački putokaz – prvi te vrste u nas!, izbor Kuhara i Vinara godine, akcije Sutla-Sotla, Diplomatsko vino, pa kreacija vina Zajedno 2006 s Vladom Krauthakerom…         

Usporedno s veseljem istodobno se osjetio i dašak tuge, naime zbog specifičnih okolnosti u gospodarstvenom životu Hrvatske, revija Svijet u čaši – ali nije i jedina, podsjetimo se na specijalizirane Iće & pićeMenu.hr…, završila je svoj opus u dosadašnjem obliku. Ipak, nije to I definitivan kraj: Svijet u čaši kao medij prelazi na novi kolosijek. Nastavlja kao Atelje okusa Svijeta u čaši,  najprije na internetu te s time da u skorašnje vrijeme krene i kao tiskani časopis Atelje okusa Svijeta u čaši  u nešto tanjem straničnom opsegu od ovog dosadašnjega Svijeta u čaši. Želja nam je da se u naše aktivnosti uključe novi, mladi ljudi te da se priča u narednim godinama nastavi u novom i modernijem ruhu.

Novoutemeljeni Atelje okusa je, inače, hrvatska neprofitna udruga za promociju i očuvanje eno, etno i gastro- tradicijskih vrijednosti u kulturi življenja novog vremena. Nastala je kao nastavak aktivnosti započetih davne 1992. godine pokretanjem izdavanja specijalizirane revije za kulturu stola Svijet u čaši. Osnivači udruge Atelje okusa su Marko Čolić, Željko SuhadolnikJosip Braco Bogdanić i Mladen Horić, koji je sada i predsjednik udruge. Udruga Atelje okusa u konceptualnom i sadržajnom smislu želi nastaviti smjerom prve hrvatske revije za vino kulturu jela pića i turizam Svijet u čaši, koja je svoj prvi broj predstavila na Martinje 1992.

Programima i aktivnostima kako u Hrvatskoj, tako i u inozemstvu kroz mješovita međunarodna društva i hrvatske zavičajne klubove želja je Ateljea okusa promoviralo bi se bogatstvo ponude izvorne i tradicijske hrvatske nacionalne gastronomije, visokokvalitetna vina te narodni običaji a time, na osobit način, i hrvatski turistički potencijal kako na Jadranu tako i u kontinentalnoj Hrvatskoj.

Pozivamo Vas da se učlanite u Udrugu, čime ćete nam pomoći ali čime možete ostvariti razne pogodnosti i za sebe, kao:

•              pratitelj naših aktivnosti tijekom proteklih godina i ljubitelj hrvatskih vina i delicija

•              poslovni subjekt u ugostiteljstvu, vinogradarstvu/vinarstvu, hotelijerstvu i turističkom sektoru

•              proizvođač koji podupire ekološki uzgoj i očuvanje tradicijskih vrijednosti i proizvoda te ostalih nematerijalnih usluga

•         podupiratelj, donator ili sponzor (pravna i/ili fizička osoba u Hrvatskoj ili inozemstvu) koji će  svojim novčanim doprinosom u slobodnom izboru iznosa pomagati realizacijii programa       udruge

Mogućnost plaćanja članarine je u polugodišnjem ili godišnjem iznosu (mjesečna svota je  25,00 kuna). Uplatom godišnje članarine svakom pristupniku darujemo knjigu Atelje okusa – Hrvatska tradicijska kuhinja. Zahvaljujući vam što se bili s nama prvih 25 godina Veselimo se suradnji i novim zajedničkim projektima i  srdačno Vas pozdravljamo, rekao je jedan od osnivača Svijeta u čaši i utemeljitelj udruge Atelje okusa Svijeta u čaši Mladen Horić.

Tekst. Željko Suhadolnik

Fotografije: J. Frangen , M. Čolić