EN PRIMEUR 2019. PREDSTAVLJENE MLADE MALVAZIJE S PET ISTARSKIH TERROIRA

Veliki potencijal mladih istarskih malvazija potvrdila je radionica „Malvazije kroz različite terroire Istre“, koja se održala u sklopu osmog En Primeura

Prošlom vinogradarskom godinom zadovoljni su i stručnjaci i vinari, a o tome svjedoče i sjajne malvazije koje su se upravo predstavile tržištu na osmom En Primeuru u zagrebačkom hotelu Esplanade. Visoke ljetne temperature ubrzale su dozrijevanje grožđa pa se malvazija brala rano, a u nekim područjima vrlo rano – već krajem kolovoza.

„Zbog pada temperature u rujnu, došlo je do stagnacije porasta šećera, pa ni u kasnije branim malvazijama nije došlo do pretjeranih alkohola. Dominira limun žuta, a ovisno o podneblju prisutne su i nijanse zelene boje. Aromatika je izražena, naglašenih sortnih karakteristika, dominantnih voćnih mirisa breskve, jabuke i tropskog voća koji se isprepliću sa cvjetnim mirisima akacije, bazge i bijelog cvijeća ili cvjetno-herbalnim aromama. Ugodno su svježe, dosta mineralne, pune i prate mirisne karakteristike“, tako je opisao mlade malvazije dr. sc. Mario Staver s Poljoprivrednog odjela Poreč, Veleučilišta u Rijeci.

Na radionici „Malvazija kroz različite terroire Istre“ predstavljeno je devet sjajnih malvazija s pet različitih dijelova poluotoka – južne, zapadne, sjeverozapadne i sjeverne te centralne i istočne Istre. Svaka od malvazija nijansama, bojom, mirisom i okusom odražava područje s kojeg dolazi. I ovoga puta naglasak je bio na terroiru i njegovim specifičnostima, a ne na proizvođačima pa etikete nisu otkrivene.

„Prošla je godina za istarske vinare bila meteorološki povoljna. Tijekom vegetacije temperature su bile vrlo visoke, a vrijeme je bilo uglavnom suho, a tijekom dozrijevanja zabilježen je određeni pad temperature. To je pridonijelo ugodnoj svježini, harmoniji i voćnosti malvazija koje pokazuju i veliki potencijal dozrijevanja“, kazao je Nikola Benvenuti, predsjednik Vinistre – udruge vinara i vinogradara Istre.

Rekordan broj istarskih vinara iz svih dijelova Istre, njih 61, na osmom En Primeuru predstavilo je najbolje iz svojih podruma, a istarska pršutana Jelenić i sirevi Latus prezentirali su najfinije delicije. Istrijanima se i ove godine pridružilo nekoliko proizvođača žlahtine i dvadesetak proizvođača autohtonih sorti Bregovite Hrvatske.

PR: Lollipop

Fotografija: Tomislav Smoljanović