EN PRIMEUR 2020.: RADIONICA U ZAGREBU POTVRDILA IZNIMAN POTENCIJAL MLADIH MALVAZIJA

Predstavljeno sedam sjajnih mladih malvazija s pet različitih istarskih terroira. Bojom, mirisom i okusom odražavaju tipičnu sortnost, no pravi znalci ipak osjete nijanse koje ovise o području s kojeg dolaze

Meteorološki vrlo povoljna vinogradarska godina dala je malvazije iznimnog potencijala u svim dijelovima Istre, zaključeno je na već tradicionalnoj vinskoj radionici „Malvazija kroz različite terroire Istre“, koja se održala u zagrebačkom hotelu Esplanade u okviru devetog EnPrimeura. Kako je naglasak na terroiru i njegovim specifičnostima, a ne na proizvođačima, etikete nisu otkrivene.

Voditelj radionice, poznati hrvatski sommelier Emil Perdec istaknuo je kako ove godine dominira tipična boja za malvaziju.

„Bez obzira s kojeg terroira dolaze, a na poluotoku ih imamo čak pet – južnu, zapadnu, sjever-sjeverozapadnu, centralnu i istočnu Istru, u vinima dominira klasična zelenkasto-žuta boja. Vina su izražene aromatike i naglašenih sortnih karakteristika, dominantnih mirisa svježe breskve, marelice, jabuke, tropskog voća, koji se ponegdje isprepliću s mirisima bijelog cvijeća i akacije, pa čak i cvjetno-herbalnim aromama. Vina su ugodno svježa, srednjeg tijela i prate mirisne karakteristike“, zaključio je Perdec.

Da su prošlom godinom zadovoljni i vinari i vinogradari potvrdio jemag. Ing.Kristijan Damijanićiz Poljoprivrednog odjela Poreč i istaknuo da su travanj i svibanj bili izrazito kišni i hladni, pa je cvatnja kasnila oko deset dana, a s prvim danima lipnja započelo je razdoblje relativno suhog i toplog vremena, koje je trajalo sve do rujna.

„Kvaliteti ovogodišnjih vina pridonijele su umjerene ljetne temperature bez većih ekstrema. Kasnilo je dozrijevanje pa se prvi put u posljednjih desetak godina grožđe bralo desetak dana kasnije od uobičajenih termina“, kazao je predsjednik Vinistre, udruge vinara i vinogradara Istre, Nikola Benvenuti.

Rekordan broj istarskih vinara iz svih dijelova Istre, njih 67, na devetomEnPrimeurupredstavilo je najbolje iz svojih podruma, a istarska pršutana Jelenić potvrdila da se istarski pršut i malvazije itekako sljubljuju.Istrijanima su se na premijernom kušanju u Zagrebu i ove godine pridružili proizvođači žlahtine i autohtonih sorti Bregovite Hrvatske.

Lollipop

Fotografija: Tomislav Smoljanović