Festival “Vino Dalmacije” po drugi puta okuplja dalmatinske vinare i ugostitelje s ciljem poboljšanja ugostiteljske ponude u Dalmaciji

“Vino Dalmacije”, 22. i 23.3.2019., u restoranu Kampus u sklopu sveučilišnog kampusa, Split

Priča o Dalmaciji priča je o vinu. S vinom su dočekivali svaki novi život, s vinom ga ispraćali, težak je s njim i krčio pod zvizdanom i plandovao u ladovini. S vinom se ljepše šutjelo i rječitije raspravljalo, dizalo ga se posvećenog na oltaru i točilo u zadnjoj konobi. U svakom dolčiću i uz podzidana brda rasli vinogradi i radila se dalmatinska vina. Djecu s njima odškolovali i kuće sagradili. Oduvijek je tako u Dalmaciji, a tako je i danas. Posvuda počešljana brda i poljca, redovi se poredali k’o složna braća. Karijola kamena i šaka zemlje dovoljni su da kvrgava loza ponese grožđe iz kojeg se iscijedi vino kakva na Božjoj zemlji nema nigdje drugdje.

Dalmatinska se loza primila sve do Pacifika, a mi još uvijek oko zadračenih dvora pronalazimo izvorne sorte koje su nam ostavili naši pape i dide, i sve smo svjesniji da o vinogradarstvu i vinarstvu Dalmacije možemo i trebamo još puno toga naučiti. I zato je važno imati Vino Dalmacije, festival rođen da se okupe sinovi i unuci tih starih vinara, stručnjaci i ljubitelji vina, ugostitelji, ma zapravo svi koji vino vole i znaju da s njim i naš svakodnevni život, odavno uronjen u globalne trendove, može biti puno bolji. Kako najbolje iskoristiti autohtone sorte, kako proizvesti najbolja vina, s kojom ih pričom poslužiti milijunima gostiju da nauče nešto i o našim vinima i o nama. Izazov je živjeti kao dio velikog svijeta i učiti od njega, a ipak svoje sačuvati i njegovati. A moramo, jer bez naših vina ni Dalmacija neće biti naša. I zato se okrenimo načas natrag, pa sigurni krenimo naprijed.

Festival Vino Dalmacije mjesto je susreta proizvođača i ljubitelja vina, vrhunskih someliera i chefova, hotelijera i ugostitelja. Cilj mu je uz ugodno druženje promovirati očuvanje autohtonih dalmatinskih sorti i tradicije, ali jednako tako i upoznavanje zainteresirane javnosti sa suvremenim načinima proizvodnje vina i uživanja u njima.

Već je prvi festival privukao brojnu i raznoliku publiku. Svi koji su se okupili – od studenata i nastavnika na studiju Mediteranske poljoprivrede, preko ugostitelja i hotelijera, do predstavnika medija i vinskih ljubitelja – pokazali su velik interes za sjajna dalmatinska vina bogate povijesti te još uvijek nedovoljno iskorišten potencijal autohtonih sorti. Festival je najbolja prigoda za ostvarivanje poslovnih kontakata s vodećim dalmatinskim vinskim kućama te s proizvođačima opreme za vinogradarstvo i vinarstvo. Iznimno je koristan ugostiteljima za uspostavljanje poslovnih suradnji pa se očekuje da će njihov interes za festival ove godine biti još izraženiji. Osim izložbenih štandova dalmatinskih vinara, očekuje na 6 radionica koje obrađuju ukupno više od 20 različitih sorti koje možemo naći na dalmatinskom području. Više o radionicama te kako se prijaviti možete saznati na web stranici festivala (http://vinodalmacije.com).

Svi posjetitelji će moći uživati u specijalitetima i umijeću renomiranih dalmatinskih chefova; Brace Sanjina, Hrvoja Zirojevića i Ivana Pažanina koji će kuhati u humanitarne svrhe.

PR: Ana Marija Jakopanec