Festivalom u Kutjevu nastavlja se uspješno brendiranje graševine

Festival graševine u Kutjevu, zaokružen je dodjelom medalja i priznanja za šampionske titule za najbolju mladu graševinu, najbolju zrelu graševinu i za najbolje predikatno vino.

Ocijenjena su ukupno 113 uzorka graševine, a ocjenjivačkom komisijom predsjedao je prof. dr. sc. Edi Maletića. Medalje za nagrađena vina uručili su potpredsjednik HGK za poljoprivredu, šumarstvo i ribarstvo, Dragan Kovačević i predsjednik udruge Kutjevački vinari, Ivan Grgić.

Šest graševina dobilo je veliko zlatno priznanje, a dodijeljeno je 49 zlatnih medalja, 46 srebrnih medalja, deset brončanih medalja i jedno priznanje. Šampionska titula za najbolju mladu graševinu dodijeljena je Kutjevu d.d. za vino Graševina Turković 2017. Za najbolju zrelu graševinu šampionska titula dodijeljena je Kutjevu d.d. za vino Graševina de Gotho berbe 2016. godine, a šampionska titula za najbolje predikatno vino dodijeljena je Kutjevu d.d. za vino Graševina ledeno vino berba 2011. godine.

 Tijekom simpozija o graševini u Kutjevu, raspravljalo se o značajnim pitanjima s kojima se proizvođači graševine svakodnevno susreću. Govorilo se o klonskoj selekciji naše najvažnije autohtone sorte, a vrlo važna tema ovogodišnjeg simpozija bila je i novi Zakon o vinu.

Tijekom izlaganja o klonskoj selekciji istaknuto je kako se pojavom klonova različitih karakteristika proširuje kvalitativni potencijal Graševine, a proizvođačima se omogućuje izbor da Graševinu prilagode sukladno cilju proizvodnje, ali i različitim položajima i tehnologijama. Na taj će se način oplemeniti i obogatiti karakteristike ove sorte, što će potvrditi i osnažiti reputaciju Graševine  kao „kraljice hrvatskih vina“.

U sklopu Festivala graševine brojni su posjetitelji i gosti Kutjeva mogli razgledati podrume kutjevačkih vinarija Krauthaker, Mihalj, Perak i Bodegrajac. Tijekom posjeta vinariji Krauthaker, kušati su se mogle i etikete nagrađene medaljama na prestižnom svjetskom natjecanju Decanter. Gosti su imali priliku kušati vina nagrađena zlatnim medaljama: Graševina izborna berba prosušenih bobica i Kuvlakhe Manzoni, te vina nagrađena s brončanim medaljama: Graševina Vidim, Zelenac izborna berba prosušenih bobica, Mercs, Pinot crni i Graševina Mitrovac.

Osim etiketa graševine, gosti Kutjeva imali su priliku uživati i u vinima drugih sorti koje se uzgajaju u kutjevačkom vinogorju.

Festival graševine, kao i svake godine, privukao je mnogobrojne posjetitelje koji su uživali u cjelodnevnoj manifestaciji posvećenoj našoj najzastupljenijoj autohtonoj sorti.

 

Tekst: Danira Orešić