
Vinari Bregovite Hrvatske izuzetno su zadovoljni vinima prošlogodišnje berbe. Vjeruju kako bi im ta vina mogla donijeti nova odličja s uglednih svjetskih vinskih natjecanja. Samu pak berbu žele zaboraviti. Stigla je nikada ranije, sredinom kolovoza, pa se grožđe bralo po visokim temperaturama. O trudu koji je uložen kako bi zrele bobice grožđa u pravom trenu stigle u vinski podrum, vinari su na BregPremieru, kušanju novih vina Bregovite Hrvatske, pričali s ugostiteljima, restoraterima, hotelijerima, distributerima pića i građanima. Predstavili su im više od 200 vina. Uz vina prošlogodišnje berbe tu su bila i ona starija koja tek sada izlaze na tržište.

„Prošlogodišnja je berba povijesna! Ne ponovila se! Nadamo se da ćemo grožđe lakše spremati u naše lagve i bačvice. Prošlogodišnja berba zaista nije bila laka, no vina su lijepa, zaokružena i lepršava. Dobili smo vrlo užitne kapljice! Posebno se tu ističu naše autohtone sorte pušipel, kraljevina i škrlet. Ljudi koji vina proizvode, ostvarili su vrhunske rezultate. U većini podruma dolazi do smjene generacija. Novi vinari, školovani enolozi, na tradicijskim zasadima stvaraju nove okuse. Većina vina koja predstavljamo na BregPremieru, zaslužuje naći se u najrenomiranijim vinotekama hotela i restorana ne samo u Hrvatskoj, nego i svijetu. Ponosni smo što se naša vina i sve više izvoze“, kazao je Tomislav Bolfan, potpredsjednik udruge vinara i vinogradara Bregovita Hrvatska na otvorenju BregPremiera.

Vinari Bregovite Hrvatske izuzetno važnom smatraju prodaju vina na kućnom pragu, tj. u vlastitim ugostiteljskim objektima, te u barovima i restoranima Zagreba, no iz godine u godinu jačaju vezu s ugostiteljskim i turističkim objektima na Jadranu.
„Hrvatska kao zemlja s četiri milijuna stanovnika koju godišnje posjećuje dvadeset milijuna ljudi, trebala bi stranim gostima nuditi domaće proizvode. Nitko od vinara ne bi trebao imati problem s prodajom svojih vina, štoviše, vinare treba poticati na povećanje broja nasada kako bi se turistima omogućilo da kušaju naša najbolja vina“, rekao je Željko Kolar, župan Krapinsko-zagorske županije.




U povećanju proizvodnje vinogradare i vinare Središnje bregovite Hrvatske podupire Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva.
Upravo zbog raznolikosti svojih vina, ali i njihove kvalitete koja iz godine u godinu raste, vinari Bregovite Hrvatske vjeruju da će mnoga njihova nova vina naći svoje mjesto na vinskim kartama te u vinotekama istinskih zaljubljenika u vino.
BregPremier prošle se godine održao pod imenom En Primeur Bregovite Hrvatske, no kako bi se jasnije razlikovao od drugih En Primeura, ove je godine dobio novo ime. Manifestacija će se svake godine održavati prvog proljetnog ponedjeljka.
Prorsus komunikacije
Fotografija: Rene Karaman